Jövőre lehet változás a patikai ügyeletekben

Költségvetési források nélkül nem működhet az új rendszer a szakszövetség szerint.

MNO
2016. 02. 03. 7:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jövő évtől történhet változás a patikai ügyelet rendszerében – számolt be róla a Magyar Idők. A lap a Hálózati Gyógyszertárak Szövetségétől megtudta: az új szisztéma nem képzelhető el költségvetési források nélkül, 132 millió és egymilliárd forint közti összegre lenne szükség a jövő évi költségvetésből. Az összeg attól is függ, hány patikát köteleznek ügyeletre a jövőben. Jelenleg a gyógyszertáraknak évente 1,8–2 milliárd forintba kerül az éjszakai és hétvégi nyitva tartás, de így is csaknem félmillió ember lakóhelye közelében nincs elérhető ügyeletes patika.

Tavaly az alapvető jogok állampolgári biztosa, Székely László is felhívta a figyelmet arra: közfeladatot látnak el a gyógyszertárak, ezért az államnak biztosítania kell a szükséges forrásokat. Egyelőre a patikák fizetnek rá, hogy a nyitvatartási időn túl is rendelkezésre állnak.

Marjai Tamás szakmai igazgató egy háttérbeszélgetésen azt ecsetelte: a beletett pénz függvényében 23, 104, 131 vagy 165 patika ügyeljen egy időben az országban. A legelső változat nagy visszalépés lenne, hisz jelenleg 104 településen van folyamatosan gyógyszerellátás.

A szövetség szerint a második és a harmadik javaslat évente 660, illetve 827 milliós költségvetési támogatást tenne szükségessé. Minimális profitot ugyanakkor ezek a variációk sem tartalmaznak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.