Kamu támogatók a CÖF-nél?

A beszámolók szerint 2012–2014 között 620 millió landolt a szervezet számláján.

MNO
2016. 02. 09. 10:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lap beszámolója szerint a 2015-ös közhasznúsági jelentés még nem került fel a „civil összefogás” honlapjára, de a korábbi beszámolók arról tanúskodnak, hogy három év alatt csaknem 620 millió forint landolt a CÖF-nél.

„Annak ellenére, hogy a CÖF az ország egyik legnagyobb civil szervezetének titulálja magát, feltűnően kevesen ajánlották fel neki adójuk egy százalékát. Tavaly a CÖF alapítványa 270 adófizetőtől mindössze 1,3 millió forintot gyűjtött össze, az egyszázalékos forrásból befolyó összeg tehát alig észrevehető aprópénz az évi százmilliókhoz képest. A CÖF nem titkolta, hogy a Fidesz pártalapítványától is kapott tízmilliókat, ám azt állítja: bevételeinek túlnyomó részét egyéb adományok teszik ki” – számolt be a lap. Hogy a szervezet anyagi hátterének feltérképezéséhez közelebb jusson, a Népszabadság újságírója végigböngészte a Támogatók címszó alatt a hazai és határon túli szervezeteket. Tucatnyi szervezetet kerestek meg, szerették volna megszólaltatni például az Ócsai Birkózókat Támogató Egyesület képviselőjét, de nem jártak sikerrel, ahogy a Magyar–Tádzsik Kulturális Kapcsolatok Egyesületénél, a Veszprém megyei Várpalota–pétfürdői Kertbarát Kör Egyesületénél és több fogyatékkal élő szervezetnél sem.

A Magyar Pumi Klub vezetője a Népszabadságtól értesült a támogatás híréről. A szervezet nevében Árkosi József azt mondta, a Pumi vagyon nélküli szervezet volt, amikor elnökké választották, így kizártnak tartja a támogatást. Káel Ágnes is csodálkozott, aki a múlt hónapban köszönt le a Terézvárosi Nosztalgia Dalkör vezetéséről. Mint mondja: „ha valaki tudna arról, hogy támogatjuk a CÖF-öt, akkor az én vagyok”.

„Nem állunk semmilyen hivatalos kapcsolatban a Civil Összefogás Fórummal, így nem is vagyunk támogató szervezete” – zárta rövidre a témát a Magyarországi Református Egyház zsinati irodája, amely szintén szerepel a CÖF-ös listán.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.