Kártérítést követel a volt berhidai rendőr

Három helyi lakos megpróbálta ellehetetleníteni és derékba törni a rendőr szakmai karrierjét.

Győr Ágnes
2016. 02. 27. 15:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Polgári jogi keresetet nyújt be a napokban a volt berhidai körzeti megbízott ügyvédje azon bűnözői csoport tagjai ellen, akik korábban csapdát állítottak ügyfelének. Omaszta Krisztián a személyiségi jogai megsértése miatt a Cs. család tagjaitól és M. Ferenctől kétmillió forintot követel – erősítette meg lapunknak a volt körzeti megbízott ügyvédje. Lichy József nyomatékosította, a kereset benyújtásának azért jött el most az ideje, mert a közelmúltban mondta ki jogerősen a bíróság: Cs. Sándor testvére, Cs. Szilveszter és M. Ferenc hamisan tanúskodott, amikor 2010 májusában azt állították, M. Ferencet Omaszta Krisztián súlyosan bántalmazta, miután rajtakapta, hogy a férfi cserepes virágot lopott anyák napjára. M. Ferenc bejelentést tett az állítólagos verésről, amelynek nyomán azonnal felfüggesztették a körzeti megbízottat, és eljárás indult ellene.

A Veszprémi Törvényszék két évvel később – bár elmarasztalta az addigra már a rendőrség állományából önként távozott férfit – azt is kimondta: Omaszta Krisztián összesen két pofont adott M. Ferencnek, s nem viráglopás miatt, hanem mert a férfi életveszélyesen megfenyegette akkori menyasszonyát. A Cs. családot – akik a későbbiekben a berhidai rabszolgatartókként váltak közismertté – zavarta, hogy a nem sokkal korábban a településre került fiatal rendőr több esetben is határozottan lépett fel velük szemben. A Cs. testvérek ezért lehetőséget láttak az Omaszta Krisztián és M. Ferenc között kibontakozott konfliktusban. M. Ferencet – aki a bíróságon saját magát a család „csicskásaként” azonosította – szándékosan ők maguk hagyták helyben, mielőtt elküldték látleletért. Hamis tanúzás miatt külön eljárás indult M. Ferenc, Cs. Sándor és Cs. Szilveszter ellen, ez idén február 10-én zárult le másodfokon. A Veszprémi Törvényszék bűnösnek mondta ki mindhárom vádlottat. A lapunk birtokába került elsőfokú ítéletből többek közt az is kiderült, több tanú arról számolt be, a Cs. testvérek a TV2 kereskedelmi csatorna stábját is kihívták, hogy „felfújják az ügyet”.

Lapunk megkereste a Nemzeti Védelmi Szolgálatot, hogy megtudakolja, van-e tudomásuk más esetről, amikor bűnözők próbáltak csapdát állítani a rendőrség tagjainak, szakmailag ellehetetlenítve őket. A szolgálat nem válaszolt arra a kérdésre, hány esetben fordult elő ilyen, ugyanakkor megerősítette: valóban volt példa hasonló esetre, ám a bűnözők nem jártak sikerrel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.