Képviselőikhez fordulnak a parkvédők

Sok hegyvidéki fideszes szavazó is számon kérné a helyi demokrácia érvényesülését.

Markotay Csaba
2016. 02. 02. 8:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szabó Tünde sportért felelős államtitkár és Tarlós István főpolgármester nemet mondott, de Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester (Fidesz–KDNP) és Fónagy János államtitkár ott lesz azon a ma kora esti lakossági fórumon, amelyen XII. kerületi lakosok tiltakoznak a Csörsz utcai park egy részének elvétele ellen.

A helyiek és a környékbeli házakban lakók közül rövid idő alatt mintegy 250-en írták alá a beruházás elleni petíciót. Egyikük, Kis Gabriella lapunknak azt mondta, nem nyugszanak bele a park elvételébe, és sok lakót felháborított a tervezett beruházás. „Nincsenek tekintettel az itt lakókra. Elveszik az egészségügyet, hiszen a Sportkórházat a tervek szerint megszüntetik, és elveszik az élhetőséget is, hiszen 20-25 méteres csarnokokat, illetve egyéb létesítményeket terveznek részben a park helyére” – fogalmazott a helyi asszony.

Még december 5-én jelentette be Szabó Tünde, hogy több mint százezer négyzetméteres területen kezdődhet meg a Testnevelési Egyetem (TF) fejlesztése a XII. kerületben. Harmincmilliárd forintból nem csupán felújítják az épületeket, hanem a kampusz kiegészül az Országos Sportegészségügyi Intézet épületeivel, és egy új sportcsarnokot is építenek a Csörsz utcai telep BAH-csomópont felőli oldalán.

– Az elképzelések szerint az új létesítmény alatt kétszintes mélygarázst alakítanak majd ki, ugyanakkor a Csörsz utcai park „terhére” további, csaknem 3000 négyzetméteres zöld területet vennének el – mondta a fejlesztésről még tavaly Mocsai Lajos, a Testnevelési Egyetem rektora. Arról is beszámolt, hogy már meg is állapodott Pokorni Zoltánnal, a XII. kerület fideszes polgármesterével arról, hogy a közelben hasonló méretű zöld felülettel „kárpótolják” majd a környéken élőket.

– Mi Pokorni Zoltánra szavaztunk, őt választottuk polgármesternek, elvárjuk, hogy most álljon ki mellettünk, képviselje az érdekeinket, és ne a beruházás legyen neki az első – ezt hangoztatták viszont azok a lakók, akik még decemberben tüntettek a park megmaradásáért. Az ügyben kerestük tegnap a körzet parlamenti képviselőjét, a fideszes Fónagy Jánost, aki azt mondta a Magyar Nemzetnek, hogy ott lesz a mai fórumon, de a részletekről csak ott tud beszélni, mert az ügyben tájékozódnia kell. Kerestük Kovács Lajos alpolgármestert is, aki az érintett körzetben nyerte el 2014 októberében, meggyőző fölénnyel a mandátumát, de őt lapzártánkig nem tudtuk elérni.

– Egyeztetések zajlanak a lakókkal a TF fejlesztése ügyében – ismertette a XII. kerületi képviselő-testülettel múlt szerdán Pokorni Zoltán polgármester. Akkor elmondta, a lakók jogosan várják el, hogy szerényebb, alacsonyabb, inkább földbe süllyesztett épület valósuljon meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.