Ki adta a drogot az öngyilkosnak?

A 29 éves férfi a születésnapján ugrott ki egy fővárosi luxusszállodából az utcára. Szervezetében ecstasyt, nyugtatót és altatót találtak.

Szemán László
2016. 02. 13. 11:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) kiemelt ügyek főosztályán április 10-ig meghosszabbították a Török Szabolcs halálával kapcsolatban ismeretlen tettes ellen kábítószer-kereskedelem vétség elkövetésének gyanúja miatt indult nyomozást. A BRFK közlése szerint az ügyben – eddig – gyanúsítotti kihallgatás nem történt.

Török Szabolcs 2013-ban a születésnapján, november 23-án, szombaton 11 óra 35 perckor ugrott ki meztelenül a Boscolo Residence Hotelben bérelt V. emeleti lakosztályának erkélyéről a Rákóczi útra. Mint később kiderült, születése percében vetette magát a mélybe. Csúcsforgalom volt a Rákóczi úton, így sokan látták a zuhanást, még olyan járókelők is akadtak, akik a haláltusáját fotózták segítségnyújtás helyett. Mindössze egy 25 éves fiatalember próbált segíteni, ám az áldozat percek alatt meghalt. A BRFK rendkívüli haláleseti osztálya kezdte vizsgálni a történteket, mint minden fővárosi öngyilkosságügyet. Az igazságügyi boncolás eredménye – a végleges igazságügyi orvos szakértői vélemény a tragédia után több mint egy évvel készült el – azonban felrúgta a rutineljárást; az áldozat szervezetében vényköteles, pánikbetegek kezelésénél használatos szerek, altató és nyugtató mellett MDMA-t, azaz ecstasyt találtak.

Az MDMA tiltott kábítószer, aminek fogyasztása, birtoklása, kereskedelme, gyártása egyaránt bűncselekmény, így a BRFK rendkívüli haláleseti osztálya az ügyet átadta a VII. kerületi kapitányságnak, ahol kábítószer-birtoklás gyanújával rendelték el a nyomozást Török Szabolcs ellen. Az eljárást azonban meg is szüntették a gyanúsított halála miatt. A nyomozást felügyelő ügyészség azonban arra utasította a rendőrséget, derítse ki, hol szerezte be az MDMA-t az áldozat. A nyomozás határideje február 10-én lejárt, ám két hónappal meghosszabbították.

Egy sor tanút hallgattak ki eddig, közülük ketten a szálloda lakosztályában voltak, amikor a fiatalember kiugrott az erkélyről. A két vendég Feldmár András Kanadában élő ismert pszichológus és pszichoterapeuta, a Feldmár Intézet névadója és az intézet kommunikációs tréningjeit vezető Büky Dorottya volt. Ahogy arról a Magyar Idők egy hete hosszabb riportban is beszámolt, Török Szabolcs 2012 májusában jelentkezett az intézetben segítségért, miután válása miatt lelkileg megrendült. Egyéni terápiáját Büky Dorottya látta el. Az év augusztusában Török Szabolcs Szegedről Budapestre költözött, és ismerősei szerint az intézet stratégiai igazgatója lett. (Ezt Büky Dorottya tagadta a Népszabadságnak nyilatkozva; szerinte az elhunyt fiatalember önkéntesként dolgozott.) Családja szerint Török Szabolcs személyisége átalakult, még nevét is megváltoztatta Büky András Barnabásra, Büky Dorottya és Feldmár András tiszteletére.

Hogy miként vezetett az útja ezután az öngyilkosságig, ma sem lehet tudni, ahogy azt sem, ki adott neki kábítószert, és hogy miért vette be azt, hiszen ismerősei, rokonai és barátai szerint soha nem drogozott, sőt megvetette azokat, akik éltek a tiltott szerrel.

Büky Dorottya és Feldmár András a tanúvallomásukban azt mondták: a fiatalember születésnapi bulira hívta őket. Reggel 9-kor érkeztek, ekkor Török Szabolcs barátnője, akivel együtt töltötte az éjszakát az apartmanban, már nem volt ott. Beszélgettek, majd a fiatalember azt mondta, máshol folytassák az ünneplést. A fürdőszobába indult zuhanyozni, kinyitotta az erkélyajtót, közben levetkőzött. Vendégei állítják: nem vették észre, hogy a nappaliból kiment az erkélyre és leugrott. Feldmár Andrást 7, Büky Dorottyát 11 hónappal a tragédia után hallgatták ki ismét, ám nem kérdezték őket a drogról, pedig addigra már megvolt az elsődleges szakértői vélemény, amiben szerepelt az MDMA.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.