Közel a közlekedési alku

Utasbarát megoldással zárulhat a főváros és az állam agglomerációs ügye.

2016. 02. 10. 4:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megszülethet a napokban a főváros és az agglomerációs közösségi közlekedés működtetési és finanszírozási kérdéseit elviekben tisztázó, az átadás-átvétel menetét meghatározó egyezség – közölte kérdésünkre Tarlós István (Fidesz–KDNP) főpolgármester. Úgy tudja, a kormány mai ülésén nemcsak a visszavétel főbb pontjairól, hanem már a megállapodás szövegéről is tárgyalhat. Az alku célja az, hogy az agglomerációba utazók ne érezzenek semmit abból, hogy a szolgáltatást ezután nem a Budapesti Közlekedési Központ (BKK), hanem várhatóan a Volánbusz rendeli meg. A városvezetés minderről a napokban folyamatosan egyeztetett a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal (NFM), Tarlós István többször is beszélt telefonon Seszták Miklós tárcavezetővel.

Ugyanakkor a 17 főváros környéki települést tömörítő Fővárosi Agglomeráció Önkormányzati Társulás (FAÖT) tagjai hétfőn találkoztak Fónagy Jánossal, az NFM parlamenti államtitkárával és a térség országgyűlési képviselőivel.

– Garanciát ugyan nem kaptunk, viszont Fónagy János határozott ígéretet tett arra, hogy az agglomerációs közösségi közlekedés átadás-átvételével az itt élő emberek nemhogy nem járnak rosszabbul, sőt, az eddigi helyzetük javul – mondta el lapunk érdeklődésére Pápai Mihály, a FAÖT elnöke, Gyál fideszes polgármestere. – A szolgáltatás ugyanaz marad, viszont egy igazságosabb tarifa-zónarendszert vezethetnek be – mondta Pápai Mihály. Jelenleg ugyanis míg egy átlagos, két iskolás gyermeket nevelő Pest megyei családnak több mint 30 ezer forintba kerül egy havi bérlet, addig ugyanez Budapesten alig haladja meg a 18 ezer forintot. Ezt az aránytalanságot küszöbölheti ki a fejlesztési tárca. Szerinte a HÉV-járatok ügyében sincs gond: elővárosi vasútként az állam uniós forrásokat is felhasználhat a szentendrei, a gödöllői és a ráckevei vonalak felújítására.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.