Közérdekű az adat, mégis visszatartanák

Ugyan nemrég kiperelték a Miniszterelnökségtől a Századvég-tanulmányokat, a Magyar Nemzetnek nem adták ki azokat.

Hutter Marianna
2016. 02. 06. 5:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön jelentette be, hogy háromévnyi pereskedés után hét adathordozón kiadták a közpénzmilliárdokért készített Századvég-tanulmányokat Joó Hajnalkának, a VS.hu újságírójának. A Miniszterelnökség viszont a sajtó más munkatársainak nem hajlandó odaadni a dokumentumokat. Lázár ezzel a saját ígéretét szegi meg, hiszen korábban azt mondta, hogy más újságíró is megkaphatja majd a tanulmányokat. Éppen ebben bízva szeretett volna hozzájutni a Magyar Nemzet is, ám kérésünket tegnap elutasították. A Miniszterelnökség szerint a bírósági döntés kizárólag Joó Hajnalkára vonatkozik.

Az ügyben megkerestük az VS.hu újságírójának jogi képviseletét ellátó Társaság A Szabadságjogokért (TASZ) nevű szervezetet, amelynek igazgatója, Szabó Máté azt mondta, a közérdekű adatot ki kell adni mindenkinek, aki kéri. Ha az adatkezelő ezt megtagadja, akkor bírósághoz lehet fordulni, amely kötelezni fogja a hivatalt arra, hogy bárki hozzáférhessen a közérdekű adatokhoz, aki csak akar. A szakember szerint furcsa lenne, ha az ugyanazon ügyre vonatkozó adatigénylés minden esetben hároméves huzavonát jelentene. Ez felvetné a közérdekű adattal való visszaélés bűncselekményének gyanúját, hiszen közérdekű adatot titkolnak el. Szabó Máté végül leszögezte: a Századvég irományait a lehető legrövidebb idő alatt, de legfeljebb 15 napon belül ki kell adni a Miniszterelnökségnek.

Hogy a kormány mennyire nem szerette volna a mintegy 4 milliárd forint értékben készült dokumentumok nyilvánosságra kerülését, azt jól jelzi, hogy Lázár János már nem először gondolja meg magát az ügyben. Ugyanis a politikus még a Fővárosi Ítélőtábla korábbi, jogerős ítéletét követően azt nyilatkozta, kiadják az iratokat. Később viszont a Miniszterelnökség mégis visszakozott, és felülvizsgálati kérelmet nyújtott be. Közben – a jogerős ítélet megszületése után – módosították is a közérdekű adatok megismerésére vonatkozó törvényi szabályokat, a TASZ szerint azért, hogy erre is lehessen hivatkozni a felülvizsgálati eljárásban. Ennek ellenére a Kúria alaptalannak tartotta a Miniszterelnökség felülvizsgálati kérelmét, így nyert pert a VS.hu újságírója.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.