Lázár: Ne balhézzanak, hanem tárgyaljanak

Kényszerletelepedési kvóta. Kerítés a román–magyar határon. A pedagógusok ne balhézzanak. Összefoglaltuk a 39. Kormányinfót.

2016. 02. 11. 17:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tárcavezető Erdogan török miniszterelnököt idézve a 39. Kormányinfón elmondta: eljön az idő, amikor Törökország megnyitja határait, és több százezer menekült érkezhet Európába. Lázár szerint az Európai Unió mindent el fog követni, hogy a visegrádi négyekre és Magyarországra nyomást gyakoroljon, és arra kényszerítse a tagállamokat, hogy betelepítsék az illegális határátlépőket.

Szembe kell szállni Brüsszellel a „kényszerletelepedési kvóta” miatt, de arra is számítani kell, hogy még a következő évtizedben sem javul a kontinens biztonsági helyzete az illegális bevándorlás miatt – közölte a tárcavezető. Idén tavasszal újrakezdődhet az országra nehezedő bevándorlási nyomás, ezért fel kell készülni egy újabb biztonsági határzár létesítésére Románia felé.

Lázár hozzátette, hogy a kerítés mellett a személyerős védelem megerősítésére koncentrálnak, valamint a jogi szempontok is érvényesülni fognak. A miniszter hangsúlyozta: az illegális bevándorlást meg kell állítani, a bevándorlást pedig kontrollálni kell.

A tárcavezető azért tartja szükségesnek a parlamenti pártok összefogását a szükséges jogszabályok megalkotásához, mert csak a honvédség és a rendőrség együttesen képes megóvni az ország biztonságát. A Fidesz elnöksége pénteki ülésén mérlegeli, hogy tartsanak-e nemzeti konzultációt a terrorveszélyhelyzettel kapcsolatban – ismertette Lázár János egy kérdésre. Fontos, hogy az ellenzéki pártokat azzal is biztassák az alaptörvény-módosítás támogatására, hogy a társadalom elmondja arról a véleményét.

– A tejtermelők idén átmenetileg és tartósan is számíthatnak kiemelt állami támogatásra.

– Tíz háttérintézmény sorsáról zajlik még az egyeztetés a minisztériumokkal a megszüntetendő 73 hivatal közül.

– A Digitális Nemzet Fejlesztési Program jegyében a magyar kormány 4 millió háztartásban 30MB/sec internetsebességet szeretne.

– Csokhatás: hatalmas az érdeklődés az új és a használt lakások, a felújítások és bővítések iránt.

Percről percre tudósításunkat itt olvashatja el!

A kormány azt kéri a pedagógusoktól, elsősorban a Pedagógusok Szakszervezetétől (PSZ), hogy a közoktatás problémáinak megoldása érdekében üljenek le tárgyalni a kormánnyal. Lázár arról beszélt, példátlan, hogy egy olyan komoly szervezet, mint a PSZ elutasította a kormány tárgyalási szándékát. Ha valaki felelősen akar gondolkodni, akkor ne „balhét csináljon” – fogalmazott a tárcavezető. Lázár szerint az csak a tárgyalóasztalnál derülhetne ki, hogy miképp tudna válaszolni a kormány a PSZ által megfogalmazott 25 pontra. A kancelláriaminiszter elmondta: mindenki abban érdekelt, hogy a helyzet jobb legyen. A kormány tiszteletben tartja a sztrájkot és a tüntetést. Hozzáfűzte: így nem lehet megoldani a problémákat.

Megkérdőjelezhetetlen, hogy a pedagógus tiltakozásokkal kapcsolatban vannak olyan szervezetek, akik politikai balhét akarnak gerjeszteni – hangsúlyozta a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Hozzátette: mögöttük ellenzéki támogatók állnak. Vannak, akik politikai tőkét akarnak kovácsolni, de a politikát nem szabadna ebbe belekeverni, vagy arra buzdítani a gyermekeket, hogy tüntetésen vegyenek részt. Mint mondta, szakmai párbeszédre van szükség.

A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) anomáliáival kapcsolatban a miniszter elmondta: amikor átvették az önkormányzatoktól az iskolák működtetését, több száz intézményben volt kikapcsolva a fűtés. Öt év nagy idő, de nem szabad elfelejteni! – hangsúlyozta Lázár János. A tárcavezető sem szükségességét sem indokoltságát nem látja a Klik megszüntetésének, csupán professzionálisan kellene vezetni – tette hozzá.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.