Lesöpörte az MSZP panaszát az NVB

A bizottság szerint a politikus nem jelölte meg konkrétan, mely jogszabály megsértését kifogásolja.

MTI
2016. 02. 26. 14:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lukács Zoltán, az MSZP frakcióvezető-helyettese kifogásában azt írta, kedden reggel megjelent az NVI épületénél, és a főkapu és a beléptetőkapu között „kidobónak tűnő emberek” voltak, akik elállták az útját, és ezért nem tudta benyújtani beadványát. Állítása szerint az NVI semmilyen intézkedést nem tett a helyzet kezelésére.

Az ülésen elhangzott: keddi beadványában Lukács Zoltán nem azt a lakcímet adta meg, amely a nyilvántartásban szerepel, illetve nem jelölte meg konkrétan, mely jogszabály megsértését kifogásolja. Lukács Zoltán pénteken kiegészítést tett kifogásához, amelyben a helyes lakcímét tüntette fel és jogszabályi helyeket is megjelölt – a választási eljárás egyes alapelveinek megsértésére hivatkozott –, és kérte, amennyiben nincs lehetőség a kifogás kiegészítésére, tekintsék új kifogásnak beadványát.

Patyi András, a testület elnöke javasolta, hogy a kifogást érdemi vizsgálat nélkül utasítsák el. Mint mondta, a kifogásnak kötelező tartalmi eleme a beadványozó személyes adatai mellett a jogszabálysértés megnevezése is, ez hiányzott az eredeti kifogásból, ezért el kell utasítani. Hozzátette: a jogszabály nem ad lehetőséget arra, hogy a kifogást kiegészítsék.

Nyakó István szocialista politikus pénteki közleményében azt írta: „felszólítottuk és felszólítjuk az NVI-t, hogy legkésőbb hétfőig mutassák be azokat a bizonyító erejű videofelvételeket, amelyeket kedden az NVI-ben rögzítettek. Figyelmeztetjük az NVI illetékeseit, hogy különös gonddal őrizzék a felvételeket, mert a rendőrségtől azok bizonyítékként való lefoglalását kértük”.

A bizottság elnöke hangsúlyozta: a kedden beadott népszavazási kezdeményezések hitelesítési eljárásában vizsgálják a benyújtás körülményeit, és egyetért a kamerák felvételének megtekintésével. A bizottságnak szabályos beadványok alapján kell vizsgálnia a választási eljárás elemeit, ugyanakkor a választópolgárok közötti egyenlőséget sértené, ha a formai hibás beadványt elbírálnák, mert ezzel mások formai hibás beadványait is el kellene bírálni – tette hozzá.

Litresits András, az MSZP delegáltja javasolta, hogy tekintsék meg már a pénteki ülésen a kedden történteket rögzítő biztonságikamera-felvételeket, azt „a pár másodpercet”, ami megelőzte a benyújtásokat. Mint mondta, a keddi események mellett „a bizottság nem mehet el csendben”, mert „durva, méltatlan, botrányos dolgok történtek”.

Fábián Adrián, a testület választott tagja szerint „az igazi kérdés”, hogy kedden történt-e jogsértés, márpedig szerinte történt. Azzal egyetértett, hogy a kifogást nem lehet kiegészíteni, de felhívta a figyelmet arra, hogy a választási bizottságnak feladata a népszavazás törvényességének biztosítása, és az NVB-nek „nem szabad elmennie a törvénysértés mellett”, ezért indokoltnak tartja, hogy foglalkozzanak a kifogással. Jelezte azt is: Lukács Zoltán nem rossz címet adott meg, csak megváltozott a közterület elnevezése.

Borbély Andrea Jobbik-delegált szintén a történtek kivizsgálása mellett érvelt.

A teljes létszámban ülésező testület végül Fábián Adrián ellenszavazatával úgy döntött, nem fogadja el a pótlólag benyújtott kiegészítéseket, és érdemi vizsgálat nélkül elutasítja a kifogást, mert az nem felel meg a kifogással szemben támasztott formai követelményeknek. A bizottság rögzítette ugyanakkor: amennyiben a pénteki kifogás megfelel a feltételeknek, új kifogásként elbírálható, erre a benyújtástól számított három napja van a testületnek.

Patyi András a döntés után hangsúlyozta: az ügyet nem zárták le azzal, hogy a kifogást elutasították. A népszavazási kezdeményezések benyújtásának körülményeit vizsgálnunk kell – szögezte le.

Nem sokkal a bizottsági ülés előtt Nyakó István is benyújtott egy kifogást az NVB-hez. Az MTI-nek elmondta, ennek tartalma ugyanaz, mint Lukács Zoltáné, kiegészítve személyes tapasztalataival és jogszabályi hivatkozásokkal.

Az NVB pénteki ülésén nem foglalkozott az NVI-nél kedden személyesen benyújtott népszavazási kezdeményezésekkel, sem pedig a kormány által szerdán megküldött kezdeményezéssel. A testületnek ugyanis a jogszabály szerint 30 napon belül kell a népszavazási kezdeményezések hitelesítéséről döntenie.

Mint ismert kopasz, nagydarab férfiak állták el a szocialista párt politikusainak útját a Nemzeti Választási Irodánál a vasárnapi boltzárat érintő népszavazási kezdeményezés benyújtása során. Aztán, ahogy megjelent a döntés a Kúria honlapján, eltűntek. Az akció, melyben a Fradi Security-s kopaszok és Erdősi Lászlóné közösen vettek részt, komoly belpolitikai feszültséget generált. A nagy nyüzsgésre néhány rendőr is megjelent, de nem tettek semmit, az Index emiatt több kérdéssel fordult az ORFK-hoz, hogy mégis miért nem. Az egyenruhások azonban egy szűkös válasszal elintézték a történetet: „a helyszínre érkező rendőröknek rendőri intézkedésre okot adó körülmény nem jutott a tudomásukra”.

A Kossuth rádió riportere az események kapcsán egy teljesen új teóriát vázolt fel. Miszerint jelmezkölcsönzőből bármit lehet kölcsönözni, ezért nem bizonyít semmit a Fradi Security-mellényt viselő emberekről készült fénykép.

De a népszavazást kezdeményező Erdősi Lászlóné is megszólalt, akinek határozott álláspontja az, hogy nem ért egyet az üzletek vasárnapi nyitva tartásával, véleménye kialakításában pedig egyetlen párt sem befolyásolta.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.