Március első hetében sztrájkolhatnak a vasutasok

Pénteken kezdeményezik az elégséges szolgáltatások mértékéről szóló tárgyalások megkezdését.

MTI
2016. 02. 12. 10:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Halasi Zoltán hozzátette: még pénteken kezdeményezik az elégséges szolgáltatások mértékéről szóló tárgyalások megkezdését.

A VDSZSZ Szolidaritás elnöke kérdésre válaszolva elmondta: a személyszállítás terén az elégséges szolgáltatás mértéke az elővárosi és a távolsági közlekedésben 66 százalékot, az ezen kívül eső területeken 50 százalékot jelent. Azonban arra is felhívta a figyelmet, hogy a tervezett munkabeszüntetés az összes vasúti tevékenységre kiterjed majd.

A Mozdonyvezetők Szakszervezetének elnöke kiemelte: bírósági határozat mondta ki, hogy az árufuvarozás nem tartozik a még elégséges szolgáltatások körébe, emiatt a sztrájk ideje alatt az árufuvarozást teljes egészében lehet blokkolni.

Kiss László arról is beszámolt, hogy a csütörtöki sikertelen bértárgyalás hatására a kollektív munkaügyi vitát kezdeményező hét vasutas-szakszervezet pénteken sztrájkbizottságot alakított.

Meleg János, a Vasutasok Szakszervezetének elnöke hangsúlyozta: a hét szakszervezet továbbra is fenntartja korábbi béremelési követelését, amely szerint 5 százalékos alanyi jogú bérfejlesztést és a létszámhiánnyal küzdő munkakörökben 2,7 százalékos differenciált béremelést tartanak szükségesnek.

A mozdonyvezetők és más vasutas dolgozók érdekében a 2016-os bértárgyalásokat a korkedvezményes nyugdíj helyébe lépő új intézkedés kialakításának előmozdítására is fel kívánják használni – közölte a Mozdonyvezetők Szakszervezetének elnöke.

Az eseményen részt vett Kicska László Tamás, a Gépészek Szakszervezetének elnöke, Hankó János, a Vasutasok Független Szakszervezeti Szövetségének az elnöke, valamint Buzásné Putz Erzsébet, a Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezetének az elnöke, illetve Laboda József, a Pályavasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének az elnöke is.

A vasúttársaság szerint a cégvezetés teljesítette a kollektív munkaügyi vitában részt vevő hét szakszervezetnek azt a követélését, hogy minél magasabb legyen az alapbérfejlesztés mértéke, ezért emelte meg átlagosan 3 százalékra ajánlatát a korábbi 2,2 százalékról – közölte a vállalat az MTI-vel pénteken.

A MÁV közleményében felidézte: arra kérték az érdekképviseleteket, hogy a szolidaritás jegyében alakítsanak ki egységes álláspontot a munkaköri csoportok közötti differenciálásról. A munkáltató ezzel a lépéssel biztosított lehetőséget arra, hogy a szakszervezetek magasabb százalékú emeléssel támogassák az alacsonyabb alapbérrel rendelkező dolgozókat – jegyezték meg.

A vállalat közleményében azt írta: „a szakszervezetek délelőtti nyilatkozatát a vasúttársaság úgy értelmezi, hogy az érdekképviseletek vissza akarnak térni a tárgyalóasztalhoz, amire a vállalat vezetése is nyitott”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.