Megbírságolták, amiért kilőtte a farkast

Több százezres természetvédelmi bírságot kell fizetnie a Pécsi Állatkert igazgatójának.

MNO
2016. 02. 19. 9:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Négyszázezer forint természetvédelmi bírság megfizetésére kötelezte a Pécsi Állatkert igazgatóját, Szatyor Miklóst az Országos Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főfelügyelőség – írta a Hvg.hu. Emlékezetes: Szatyor tavaly lőtt ki engedély nélkül egy fokozottan védett szürke farkast, miután az október 31-én megszökött a felújítás alatt álló állatkertből. A történtek után aláírásgyűjtés indult az állatkert igazgatójának lemondásáért, és többen kritizálták őt, amiért éles és nem altatólövedéket használt. Mások arról beszéltek, hogy helyesen cselekedett, mert így megakadályozta, hogy a farkas emberre támadjon.

Korábban beszámoltunk róla, hogy az igazgató felidézte: 1995-ben már kiszökött Pécsen egy farkas, ami négy gyermeket és két felnőttet is megtámadott, a gyerekek nagymamája pedig sokkot kapott és meghalt. Az akkori támadás egyik áldozata szerint az igazgató jó döntést hozott.

A rendőrség a természetkárosítás miatt indított nyomozást bűncselekmény hiányában december 21-én megszüntette. A Természetvédelmi Főfelügyelőség is eljárást indított fokozottan védett faj engedély nélküli kilövése miatt, február 3-ai határozatában pedig négyszázezres bírságot szabott ki.

Bár az Index arról írt, hogy Szatyor átvette a határozatot, és az jogerőre emelkedett, az igazgató a Bama.hu-nak azt mondta: fellebbezett a döntés ellen. Az állatkert igazgatója szerint egy állat védelme csak addig tartható, amíg emberek életét nem veszélyezteti.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.