Megmentenék a Kliktől az egyik tatabányai iskolát

A német nemzetiségi önkormányzat venné át az intézményfenntartótól.

MTI
2016. 02. 19. 10:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Schmidt Csaba (Fidesz–KDNP) tájékoztatása szerint az iskola Tatabánya egyik német nemzetiségű városrészén, Felsőgallán működik. Az intézmény összes tanulója a német nemzetiségi nyelvoktató program szerint tanul a nyelvi bontás miatt az átlagos iskoláknál alacsonyabb csoportlétszámban.

A nemzetiségi törvény szerint a nemzetiségi önkormányzatok tarthatnak fenn óvodát és iskolát, ehhez az állami költségvetés átlagbéralapú támogatást nyújt, valamint az egyházi fenntartókhoz hasonlóan tanulónként 160 ezer forintos működési támogatást igényelhetnek.

A képviselők elé került előterjesztés szerint az országban 2014-től tizenegy iskola került helyi német nemzetiségi önkormányzatok fenntartásába. A tapasztalatok szerint az átvett iskolák finanszírozására – a működtetésben részt vevő önkormányzatok támogatásával együtt – a korábbihoz képest 20-30 százalékkal magasabb összeg jut.

„Az iskola finanszírozási helyzete lényegesen javul, az intézménnyel kapcsolatos hatáskörök újra egy helyi szinten választott önkormányzati testület hatáskörébe kerülnek” – hangsúlyozták a dokumentumban.

A szóban forgó iskola átvételéhez a 2016/2017-es tanévtől hozzájárult a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata, az átadásról szóló döntést az Emberi Erőforrások Minisztériumának illetékes államtitkára hozza meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.