Nagy terület van víz alatt a Közép-Tisza vidékén

Az elöntött földterületből 7550 hektár vetés, 4790 hektár szántó.

MTI
2016. 02. 16. 15:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Laczi Zoltán tájékoztatása szerint az elöntött földterületből 7550 hektár vetés, 4790 hektár szántó. A teljes elöntésből 14 500 hektárt Jász-Nagykun-Szolnok, 4940 hektárt Heves, 850 hektárt Pest, 250 hektárt Csongrád, 150 hektárt pedig Bács-Kiskun megyében regisztrálták – közölte.

A sajtóreferens elmondta: másodfokú a készenlét a jászkiséri, a jászberényi, a mezőtúri, a ceglédi, a karcagi, a kisújszállási és a kiskörei, elsőfokú a kunhegyesi, a cibakházi és a tiszakécskei szakaszon.
Az elmúlt 24 órában ötven stabil szivattyútelep és hat mobil szivattyúállás együttesen 3,3 millió köbméter vizet emelt át a befogadókba, ez az előző napi mennyiségnek több mint a kétszerese – tette hozzá.

A belvízi védekezésben hétfőn az igazgatóság 89 dolgozója vett részt. A munkát a vízügyi társigazgatóságtól, a győri székhelyű Észak-Dunántúli Vízügyi Igazgatóságtól (Éduvizig) kedden érkező 13 szakember segíti – jegyezte meg.

Az önkormányzatok közül elsőfokú belvízvédelmi készültséget tart fenn Jászalsószentgyörgy, Jásztelek és Fegyvernek, másodfokban védekezik Sarud – közölte.

Laczi Zoltán elmondta: a Zagyva a térségben ismét árad, a vízállása 461 centiméterre emelkedett, ezért másodfokú árvízvédelmi készültség lépett életbe Jászberény és Jásztelek között.

A Tisza ugyancsak árad, kedd reggel 530 centimétert mutatott a vízmérce Szolnoknál, ez 120 centiméterrel marad az elsőfokú készültség szintje alatt – tájékoztatott a sajtóreferens.
Árad a Hortobágy-Berettyó is – közölte Laczi Zoltán.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.