Nézőpont: nem használt az ellenzéknek a pedagógusok tüntetése

Sőt, az intézet kutatása szerint az MSZP-tábor még csökkent is.

MTI
2016. 02. 24. 14:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jelezték: az intézet a Heti Válasz megbízásából, február 12. és 17. között végzett reprezentatív közvélemény-kutatást, ezer ember telefonos megkérdezésével. Mint írják, a felmérés arra is rámutat: noha a Jobbik a tavaly szeptemberi 17 százalékos támogatottságához képest 6 százalékpontot veszített a teljes felnőtt népesség körében, a legvalószínűbb listás eredményeket nézve meg tudta tartani 800 ezer és 1 millió fő között ingadozó aktív szavazói táborát.

Megemlítették: a teljes népességen belül a baloldali pártokkal viszont együttesen továbbra is többen – 16 százaléknyian – szimpatizálnak, mint a 11 százalékon álló radikális jobboldallal. A Fidesz–KDNP továbbra is magabiztosan vezeti a pártversenyt. Februárban a megkérdezettek 31 százaléka szimpatizált a kormánypártokkal, ami statisztikai értelemben azonos a januári 32 százalékkal – írják a teljes felnőtt népességet reprezentáló mintára utalva.

Hozzátették: az ellenzéki pártok versenyében helyreállt az előző hónapban a szocialisták javára minimálisan kibillenő Jobbik–MSZP erősorrend. A Jobbik támogatottsága nem változott ugyan érdemben (ezúttal 11 százalékos a januári 10 százalék után), a szocialistákkal viszont a januári 11 százalék helyett most csak 8 százalék szimpatizál.

Így az MSZP támogatottsága a teljes felnőtt népesség körében 3 százalékponttal csökkent egyetlen hónap alatt; más pártok támogatottságában még ilyen mértékű változások sem történtek: a DK 6, az Együtt és a PM 1-1, az LMP pedig 3 százalékos táborral bír – jelezték.

A potenciális szavazók válaszai alapján a legvalószínűbb listás eredmény úgy alakulna, hogy a Fidesz–KDNP 44, a Jobbik 23, MSZP 11, a DK 10, az LMP 5, az Együtt 2, a PM pedig 1 százalékot szerezne.

A februári közvélemény-kutatás adatai alapján összességében elmondható: nem tudott profitálni az ellenzék a pedagógustüntetésből. A baloldalon belüli állandó versenyhelyzet februárban a DK-nak kedvezett: Gyurcsány Ferenc pártjának támogatottsága ismét közelebb került a szocialista pártéhoz. Ebben minden bizonnyal szerepet játszhat az exkormányfő aktív médiaszereplése is a DK-kongresszusával összefüggésben – emelte ki a Nézőpont.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.