Oktatásügy: Orbán milliárdokkal érvelt

A kormányfő a Kossuth Rádióban beszélt a nagy-britanniai munkavállalásról és a szükségállapotról is.

MNO
2016. 02. 05. 8:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt időszakban fejlesztésre 450 milliárd, bérekre pedig 230 milliárd forintot költött a kormány az oktatásban – Orbán Viktor a közrádióban adott interjúban ezekkel a számokkal látta igazoltnak az Index szerint, hogy a pedagógusok munkáját a rendőröknél vagy éppen a közmunkásokénál is fontosabbnak tartja az állam. Az elégedetlenségre reagálva pedig azt mondta, hogy az oktatásban is „nyílt kormányzásra van szükség, mindenki véleményét meghallgatjuk”.

Kérdezték a terrorhelyzettel kapcsolatos alkotmánymódosításról is. A kormányfő szerint Európa további terrorfenyegetettségnek néz elébe, ezért a kontinens minél több országában a kormányok rendelkezésére kellene bocsátani a szükséges eszközöket – írta az MTI. Arra a kérdésre, hogy a magyar alkotmányban most szereplő különleges jogrendek nem jelentenek-e elegendő eszközt, Orbán Viktor azt felelte: így van, ez a helyzet. Jelezte, óvatosan kell eljárni, mert a szabadságjogok fontosak, azokat az indokoltnál jobban nem szabad korlátozni, de „első helyre az emberek biztonságát kell tenni”.

A lehetséges nagy-britanniai szigorításokról a miniszterelnök azt mondta a Magyar Idők szerint, hogy senki nem korlátozhatja az ott munkát vállalók számát. Az MTI szerint hozzátette: természetesen lehet különbséget tenni az angolok és az odaérkező EU-s külföldiek között. A kérdés szerinte a különbségtétel mértéke: olyan különbséget nem szabad tenni, amely diszkriminálja az Angliába kívülről érkezőket a helyiekkel szemben; a vita most éppen arról folyik, mi minősül diszkriminációnak. A V4-es miniszterelnökök erről is tárgyalnak majd jövő héten, és a kormányfő bízik abban, megszületik az egységes álláspont.

Azt is hozzátette: azzal a brit véleménnyel, hogy az EU most nem működik jól, ezért meg kell újítani, és a tagállamoknak nagyobb önállóságot kell kapniuk, ugyanakkor egyetértünk, hiszen mi is jobban bízunk saját parlamentünkben, mint az uniósban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.