Orbán: A „kényszerbetelepítési kvóták” veszélye fenyeget

Úgy véli, idén növekedni fog az Európára dél felől nehezedő migrációs nyomás is.

MTI
2016. 02. 11. 13:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormányfő szerint Angela Merkel német kancellár törökországi látogatása felhívta a figyelmet arra, hogy továbbra is egy nagy veszély, a „kényszerbetelepítési kvóták” létrehozása fenyegeti az európai embereket Brüsszel felől. Ez a legnagyobb fenyegetés, amelyet a következő hónapokban ki kell védeni – jelentette ki.

Ezzel kapcsolatban Orbán Viktor hangsúlyozta ugyanakkor – idézve a frakcióülésen elhangzott szavait –, hogy nem német–török kétoldalú megállapodásról, hanem egy EU és Törökország közöttiről van szó. Utóbbi tartalmaz egy utalást arra, hogy az Európai Unió 400-500 ezer migránst „közvetlenül átemel” Törökországból – mondta, jelezve, hogy Magyarország tiltakozott ez ellen.

Azért is nem került nyilvánosságra ez a törekvés, mert számos uniós tagállam úgy foglalt állást, hogy ezt csak nemzetállami alapon lehet végrehajtani, „kényszer erejű szétosztással” nem – tette hozzá.

Emellett egy másik veszély is fenyeget – folytatta –, fel kell készülni ugyanis arra, hogy az idén nagyságrendekkel növekedni fog az Európára dél felől nehezedő migrációs nyomás. Ezért a magyar kormány elrendelte a műszaki határzár megerősítését és újabb határzár építéséhez szükséges kapacitások előállítását – közölte.

Összegzése szerint Brüsszelben diplomáciai, politikai, délen pedig katonai, védelmi erőfeszítésekre van szükség.

A futó fejlesztések közül megemlítette a várfelújítást, a miskolctapolcai fürdő fejlesztését és az iparterület bővítését. Sürgette egyúttal, hogy a teljes városra kiterjedő kamerarendszer mihamarabb elkészüljön. Ismertette továbbá azt a kormánydöntést, amely az intermodális csomópont megépítésének 8 milliárd forintos támogatásáról szól.

Orbán Viktort kérdezték az északkelet-magyarországi és kelet-lengyelországi iparvidék autópályán való összekötésére vonatkozó tervről is, amellyel kapcsolatban közölte: a kormány szerint tarthatók a Miskolc–Kassa közötti szakasz elkészülésére vonatkozó szoros határidők, ami fontos, mert e nélkül a magyar–szlovák szakasz nélkül nem lehet összekötni a magyar és a lengyel iparvidéket. Szerinte a szlovák fél jól halad az „ipartengely” létrehozásában.

Arra a kérdésre, hogy milyen újabb iparágak települhetnek Miskolcra, a miniszterelnök azt felelte: jelenleg is vannak az asztalon olyan gépjárműipari beruházások, amelyeknél két-három magyar város – köztük Miskolc – közül választanak a befektetők.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.