Orbán felsorolta, mire költik a milliárdokat Kecskeméten

Lesz új koncertterem, kifutópálya, egyetemi kutatóközpont, két tannyelvű iskola és kollégium.

MTI
2016. 02. 09. 14:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormányfő több fejlesztésről is beszámolt:

Emlékeztetett arra, hogy az utóbbi öt évben a kormány 16,7 milliárd forintos adósságot vállalt át Kecskeméttől, amelyhez hozzáadva a 80-85 milliárd forintos állami és uniós forrást, 100 milliárd forintnyi fejlesztési lehetőséget teremtett a városnak.

A kormányfő kérdésre válaszolva elmondta: az EU-s támogatásokról Magyarországon létezik egy közfelfogás, miszerint az talált pénz. Ez nem így van – hangsúlyozta, hozzátéve: ha megnézzük a Magyarországra beáramló fejlesztési forrásokat és az országból külföldiek által különféle jogcímeken kiáramló pénzeket, akkor azok nagyságrendileg megegyeznek.

Orbán Viktor kitért arra, hogy a Mercedes-gyárral nem nyilvános tárgyalásokat folytat a kormány. Elmondta, hogy a Mercedesnek több elképzelése is van a fejlesztések ügyében, amelyek között három lengyel, két cseh és egy magyar helyszín versenyez, s van olyan fejlesztés is, amely korábbi beruházásokhoz kapcsolódik. Lesz olyan is, amely a magyar beszállítók előtt nyit újabb lehetőséget – tette hozzá.

Szemereyné Pataki Klaudia polgármester emlékeztetett arra, hogy lakosságszámát tekintve az ország hetedik városa Kecskemét, gazdasági és kulturális értelemben azonban Debrecen és Győr után következik. Úgy fogalmazott: Kecskemét egy olyan regionális főváros, amelyik gazdasági, oktatási, kulturális és nem utolsósorban közigazgatási értelemben is a térség központja.

Orbán Viktor kecskeméti látogatása miatt a Demokratikus Koalíció kecskeméti és Bács-Kiskun megyei szervezetei demonstrációt tartottak a városháza előtti Kossuth-szobornál. A miniszterelnököt a kormány mellett demonstrálók is fogadták, akikkel Szemereyné Pataki Klaudia polgármester kíséretében Orbán Viktor mintegy fél órán keresztül beszélgetett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.