Orbán nem tud mit kezdeni a politikai diszlexiával

Az előző heti EU-csúcsot értékelte a miniszterelnök az Országgyűlésben.

MNO
2016. 02. 22. 12:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A miniszterelnök beszámolt az előző hét végén lezajlott EU-csúcsról, ahol elmondása szerint brit kezdeményezésre a résztvevők elfogadták az unió szerződésmódosítás nélkül megreformálását. Ennek három sarokpontja az Európai Unió versenyképesebbé tétele, a bürokráciacsökkentés és a nemzeti parlamentek szerepének megerősítése.

Az Egyesült Királyságban jelen lévő, harmadik országbelieknek járó szociális ellátások rendszere Orbán elmondása szerint nem változik, kivéve a gyermekalapon nyújtandó támogatást. Utóbbi esetben, ha az egyik vagy mindkét szülő Nagy-Britanniában él és dolgozik, ugyanakkor a gyermek egy másik országban, a gyerek után járó támogatást annak az országnak a létfenntartási költségeihez igazítják, ahol él.

A migráció kérdésével kapcsolatban Orbán azt mondta, az EU azokat az elveket fogadta el, amelyeket Magyarország eddig is képviselt, nevezetesen a külső határok védelmét, azt, hogy a bevándorlókat meg kell állítani. Politikai értelemben most tart ott az unió, ahol egy éve kellett volna – fogalmazott.

Közölte, az EU miniszterelnökei március elején egy migrációs csúcstalálkozón vesznek részt, melynek tétje, hogy áldásukat adják-e arra a betelepítési kvótára, amely Orbán szavai szerint a bevándorlók éveken át tartó, folyamatos beáramlását eredményezné. Kijelentette, nem fogadják el sem a betelepítési kvóta egyedi döntését, sem pedig azt, hogy ebből egy általános elvet állítsanak fel. A szerdai kormányülésen tárgyalnak erről – tette hozzá Orbán.

Schiffer András, az LMP frakcióvezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy a nagy-britanniai, gyermekalapon nyújtandó támogatás ügyében történt változás precedensértékű lehet, ami az Ausztriában dolgozó, de Magyarországon élő családok számára nehézségeket okozna. Továbbá feltette azt a kérdést, hogy az EU-csúcs záródokumentuma hogyan van fedésben azzal, amit Orbán Viktor a parlamentben elmondott a kvóta elutasításáról.

Vona Gábor, a Jobbik elnöke közölte, a betelepítési kvóták ellen az utcára viszik az embereket.

Ismert, a miniszterelnök is megszavazta a menekültek kvóták szerinti elosztását tartalmazó záródokumentumot pénteken az EU-csúcson. Ezzel kapcsolatban az ellenzéki pártok nemtetszésüknek adtak hangot, a Demokratikus Koalíció a magyar emberek átverésének, a Jobbik árulásnak nevezte a cselekedetet.

Orbán Viktor válaszában úgy fogalmazott, ha az elmúlt egy-másfél évben a szocialisták lettek volna hatalmon, Magyarország ugyanúgy ki lenne téve a terrorveszélynek, mint Franciaország, mert több százezer azonosítatlan migráns lenne hazánkban. Schiffernek címezve azt mondta, nem tud mit kezdeni a politikai diszlexiával; a mostani zárónyilatkozat visszautal a decemberire, amelyben hazánk Szlovákiával együtt bejelentette, hogy nem fogadja el a korábbi, kötelező érvényű, 160 ezer fő átvállalásáról szóló betelepítési kvótát, és perre megy az ügyben – fogalmazott, és hozzátette, a menekültek befogadását nem hajtják végre a jogi vita rendezése előtt. Végezetül Martin Schulzot, az Európai Parlament elnökét idézve közölte, Magyarország egész biztosan nem vesz részt menekültkontingensek befogadásában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.