Óriási pénzt bukik Farkas Flórián miatt az ORÖ

A roma önkormányzatnak 1,2 milliárd forintnyi uniós pénzt kell visszafizetnie.

MNO
2016. 02. 15. 10:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szabálytalanságok miatt mondja fel az Emberi Erőforrások Minisztériuma a 2013-ban kötött uniós támogatási szerződést az Országos Roma Önkormányzattal – írja az Index. A portál beszámolója szerint a kormányzati ellenőrök nyomát sem találták semmilyen értékelhető szakmai tevékenységnek a Farkas Flórián által alapított „Híd a munka világába” foglalkoztatási szövetkezet által összevásárolt ingatlanokban. A szervezetnek vissza kell fizetnie a szövetkezetalapításra felvett, 1,2 milliárd forintnyi uniós pénzt, amelyet a záró eredményességi vizsgálat szerint szinte teljes egészében túlárazott, indokolatlan presztízsberuházásokra költött, ahelyett, hogy a romák munkalehetőségét bővítette volna.

Hónapokon át halogatta a „Híd a munka világába” foglalkoztatási szövetkezet az uniós támogatások leadását, néhány napja pedig kiderült: egyáltalán nem lehet szabályszerűen lezárni az 1,2 milliárd forintot felemésztő projektet, mert az ehhez szükséges eredeti dokumentáció jelentős részét már tavaly nyáron lefoglalta a NAV. Az Emmi ellenőrei január végén végigjárták a szövetkezet budapesti, gödöllői, pécsi, zalaegerszegi és salgótarjáni ingatlanait, a bejárás során megállapították, hogy a támopos keretből összesen 560 millió forintért vásárolt hét épület valójában alkalmatlan arra, hogy ott regionális foglalkoztatási irodák működhessenek.

A lap beszámolója szerint a jelentős késéssel leadott, hiányos elszámolásból lesújtó kép rajzolódott ki a felhasznált pénzek elköltéséről. Az összegzés szerint a szövetkezet költségvetésében szinte kizárólag indokolatlan és túlárazott tételeket lehetett találni. Végül 1,2 milliárd forintot költöttek el, de több mint két év alatt egyetlen működőképes dolgozó brigád sem jött létre az országban. A pénz túlnyomó része hasznos befektetések helyett presztízsberuházásokra ment el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.