Sem béralku, sem sztrájk

Új ajánlatot tett a MÁV vezetése. További tárgyalás várható.

Markotay Csaba
2016. 02. 09. 5:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Annak ellenére, hogy a vasutas-szakszervezetek továbbra sem fogadják el a MÁV béremelési ajánlatát, és korábban bejelentették, hogy egyezség hiányában hétfőn sztrájkot hirdetnek, ez tegnap mégsem történt meg. Új ajánlatot kaptak ugyanis reggel a MÁV vezetőitől, amit olyan elmozdulásnak tartanak, hogy szerintük „van értelme tovább tárgyalni”.

A vasúttársaságnál még a múlt héten döntött hét érdekképviselet, köztük a két legnagyobb, a VDSZSZ Szolidaritás és a Vasutasok Szakszervezete arról, hogy sztrájkot hirdetnek hétfőn, ha addig nem lesz megegyezés a bérekről. A munkavállalói oldal 5 százalékos alapbérfejlesztést és 2,7 százalékos differenciált bérfejlesztést követelt, a MÁV viszont egészen most hét végéig mindössze 0,5 százalékos differenciált bérfejlesztést és az alapbér további fél százalékának megfelelő nyugdíjpénztári tagdíj-kiegészítést javasolt.

Tegnap reggel azonban új ajánlatot tett a MÁV vezetése: a menedzsment 2,2 százalékos alapbéremelést, a már korábban ígért nyugdíjpénztári kiegészítést, továbbá két alkalommal 25-25 ezer forint egyszeri kifizetést javasolt a nem vezetői munkakörökben. A két egyszeri kiegészítést a júniusi, illetve karácsony előtt a novemberi munkabérrel együtt utalnák. Jelezték egyúttal, hogy ez MÁV-csoport szinten átlagosan 4 százalékos, a legalacsonyabb alapbérrel rendelkező munkavállalók esetében pedig 5,4 százalékos alapbérfejlesztésnek felel meg. A vállalat munkáltatói saját hatáskörben, a rendelkezésre álló források terhére vállalták ezeket a tételeket – tették hozzá.

Ezután érdekes helyzet állt elő, hiszen bár a szakszervezetek ezt sem tudják még elfogadni, az új ajánlat elegendő volt ahhoz, hogy egyelőre ne hirdessék meg a sztrájkot. Halasi Zoltán, a VDSZSZ Szolidaritás elnöke lapunknak azt mondta, jelentős elmozdulásnak tartják a hétfői felvetést, ugyanakkor további követeléseik vannak. Szeretnék, ha a kétszer 25 ezer forint az alapbérbe épülne, így az átlagos bérfejlesztés felmenne 5 százalék körülire. A kollektív szerződést is több ponton módosítani akarják, illetve középtávú együttműködést kötnének a MÁV vezetésével, amelyben egyebek között a megszűnt korkedvezményt kiváltó megoldásokat rögzíthetnének.

– Pár nap türelmet kér még a vasúttársaság vezetése, hogy ők is véleményt mondhassanak erről – mondta Halasi Zoltán. Ha nem lesz elmozdulás, visszatérnek az eredeti forgatókönyvhöz, vagyis mégiscsak munkabeszüntetést hirdetnek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.