Szijjártó visszhangozza Orbán szavait

A kormányzati kommunikáció működik: „ha hallgattak volna ránk, ma nem itt tartanánk”.

MTI
2016. 02. 26. 15:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tárcavezető arra reagált, hogy Sigmar Gabriel német alkancellár a szociáldemokrata párt elnöke az ARD tévé politikai vitaműsorában úgy nyilatkozott a bevándorlásról: „Orbán magyar miniszterelnök kijelentette, hogy nem alkalmazza az EU-menedékjogot, nem akar egyetlen menekültet sem az országában. Ekkor keletkeztek a magyar határ előtt a rossz képek. És akkor mi azt mondtuk, inkább hagyjuk az embereket hozzánk jönni, mint hogy hagyjuk őket nyomorogni.” Mint fogalmazott, „a dolog azzal indult, hogy egy »kelet-európai« miniszterelnök európai jogot sértett, és nem azzal, hogy a német kancellár európai jogot sértett”. Úgy vélekedett, „ha mi talán hibát követtünk el, akkor azt, hogy túlbecsültük a készséget a közös felelősségvállalásra Európában. Ha egymillió embert ötszázmillió emberre elosztottunk volna, akkor senkivel nem történt volna semmi. Nem azzal indult a dolog, hogy mi meghívót küldtünk, a dolog azzal indult, hogy Orbán azt mondta: én senkit nem fogadok be.”

Szijjártó Péter mindezzel kapcsolatban kijelentette: „sajnos egyes európai vezetők továbbra is megpróbálják a valótlanságot valóságnak, a hamisságot igazságnak beállítani”. Ellentétben azzal, amit a német alkancellár mond, Magyarország nem sértett európai jogot, épp ellenkezőleg, egyedül Magyarország tartja be a nemzetközi előírásokat, és védi meg a schengeni zóna külső határát – emelte ki.

A külügyminiszter hangsúlyozta: Magyarország mindig befogadta azokat, akik valóban menekültek. Ugyanakkor feltette a kérdést, hogy „menekült-e az, aki elhagyja Törökországot, Görögországot, Macedóniát, Szerbiát, Horvátországot, Szlovéniát és Ausztriát azért, hogy Németországba jusson”. Úgy véli, ezek az emberek semmilyen megállapodás alapján nem tekinthetők menekülteknek, illegális gazdasági bevándorlók, márpedig „Magyarország nem fogad be illegális gazdasági bevándorlókat”.

Szijjártó Péter szerint ma már egyre több ország látja be, hogy egyedül a magyar megoldás működik. Ha Európa egy évvel ezelőtt fogadta volna el a magyar megoldást, ma nem itt tartanánk – jelentette ki.

Orbán Viktor miniszterelnök szóról szóra ugyanezt mondta a német Bild lapnak csütörtöki interjújában, miszerint tény, hogy ha tavaly nyáron Berlinben és Brüsszelben hallgattak volna a közép-európaiakra, akkor ma legfeljebb néhány tízezer „igazi menekült” lenne Európában, és nem több mint egymillió „ellenőrizetlen migráns”. Hozzátette: kezdettől fogva követelték a bevándorlók megállítását, valamint a menekültek és gazdasági migránsok szétválasztását.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.