Szorgalmasan törleszt szüleinek Szijjártó

Lázár földeket és mocsarat vett, Rogánnak megcsappant a takarékbetét-állománya.

MNO
2016. 02. 01. 9:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes ingatlan vagyona nem változott, továbbra is két II. kerületi ingatlan felét, valamint egy balatonfenyvesi üdülő haszonélvezeti jogát birtokolja, értékesebb ingóságai között antik bútorait említi. Egymillió forintja van készpénzben és 1,25 millió forintnyi pénzkövetelése.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter ismét gyarapítja ingatlan vagyonát: folyamatban van egy 6 hektáros erdő megvásárlása, ahogy egy másik, 16 hektáros területé is, amelyet szántóként, erdőként és legelőként tüntet fel. Továbbra is fele részben tulajdonolja hódmezővásárhelyi házát, és megvan a tizenegy szántója, kettőnek pedig a haszonélvezője, ahogy két erdőnek, egy legelőnek, egy töltésnek és egy művelés alól kivett mocsárnak is.

Lázár János a kötvényei értékét 42 millió forintra növelte az egy évvel korábbi 34 millió forintról, életbiztosítása továbbra is 6,8 millió forintot, törzsrészvényei pedig 6 millió forintot érnek. Megmaradt 45 millió forintos banki hitele, ahogy magánszemélyekkel szembeni tartozása is 36 millió az egy évvel korábbihoz hasonlóan. Földbérleti díjból, előlegből és osztalékból bruttó 8 millió forintos bevétele származott tavaly.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter már csak egy dunakeszi házzal rendelkezik, a 334 négyzetméteres lakóterű ingatlanával, míg a korábban szerepeltetett, 140 négyzetméteres társasházi lakás az idén már nincs a nyilatkozatában. Megtartotta ugyanakkor tulajdonrészét három balatonedericsi és egy győri ingatlanban.

A külgazdasági és külügyminiszter értékpapírban szűk 630 ezer forintot tart, mintegy hatszor annyit, mint egy éve, biztosítási eszközalapban tartott pénzét viszont tovább csökkentette, a tavalyi 2,8 millióról 421 ezer forintra. Pénzintézeti számlakövetelése némileg nőtt 1,8 millió forintra, szüleivel szemben pedig 45 millióról 30 millió forintra csökkentette tartozását a dunakeszi ingatlaneladásnak köszönhetően. Mint arról korábban az MNO is beszámolt, Szijjártó Péter 2014-ben 167 milliós luxusvillát vásárolt, elmondása szerint a vételárból 68 milliót fedeztek a saját, 10 milliót a felesége megtakarításai, 10 millió forintot kaptak a felesége szüleitől,  és 79 millió forinttal támogatták a saját szülei.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter továbbra is résztulajdonos két II. kerületi lakóházban, ahogy két karcagi telke is megmaradt. Államkötvényvagyonát viszont 3,1 millió forintra növelte 800 ezerről, 1,1 millió forintért pedig befektetési jegyet vásárolt. Készpénzt nem tüntetett fel az idén a bevallásában, holott tavaly másfél millió forintról számolt be ezen a soron. Jelzáloghitelét 6,77 millió forintra csökkentette 7 millióról.

A fejlesztési minisztériumot vezető Seszták Miklós megtartotta három kisvárdai ingatlanát, emellett birtokol még egy budapesti, XIII. kerületi lakást, míg egy továbbinak fele részben a haszonélvezője. A tárcavezető 19 millió forintnyi készpénzvagyont tüntetett fel a bevallásában – tavaly ez 20 millió volt –, pénzintézeti számlakövetelése viszont 32 millió forinttal 213 millió forintra emelkedett. Az egyéb pénzkövetelése – 3 millióval – 3 millió forintra csökkent. A miniszter tovább csökkentette a magánszemélyeknek fennálló tartozását 3 millió forintra. A tárcavezetőnek ügyvédi tevékenységből, illetve ügyvédi irodai osztalékból tavaly csaknem 36 millió forintnyi bevétele volt.

Balog Zoltánnak, az emberi erőforrások miniszterének ingatlanvagyon-tárgyai között továbbra is szerepel egy XIII. kerületi lakás, de a három bükkszentkereszti ingatlana mellé 2015-ben vásárolt még egy beépítetlen területet a településen. Csökkent ugyanakkor a miniszter megtakarítása mind forintban, mind euróban. Előbbi 4,4 millió forint, szemben a korábbi 10 millióval, míg euróban lévő pénze 30 ezerrel csökkent 21 ezerre.

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter ingatlan vagyona nem változott, ahogy megtartotta Toyota Corolláját is. Továbbra is Karcagon birtokol egy családi házat és szántókat, a budapesti IX. kerületben pedig egy lakást. Takarékbetétben 1 millió forintot tart a miniszter, míg tavaly 2,3 millió forintot tartott.

Simicskó István honvédelmi miniszter egyáltalán nem tüntetett fel ingatlan vagyont a nyilatkozatában, míg egy éve szerepeltetett abban egy siófoki garzonlakást. Van viszont egy Ford Focusa, és megtartotta 19,5 millió forintot érő kincstárjegyét. Magyar államkötvénybe 13,5 millió forintot fektetett, OTP Prémium pénzpiaci befektetésbe pedig 20 millió forintot. Takarékbetétben elhelyezett megtakarítását jelentősen csökkentette: 25 millióról 7 millió forintra. A miniszter oktatói tevékenységéért 160 ezer forintot kapott.

A Miniszterelnöki Kabinetiroda élén álló Rogán Antal vagyonnyilatkozatában továbbra is szerepel II. kerületi lakása, ahogyan egy 40 négyzetméter körüli teremgarázs és tároló is. Megtartotta balatonlellei üdülőjét, valamint szakonyfalui erdőjét és egyéb itt örökölt ingatlanjait. A politikusnál tartós bérletben van egy A3-as Audi. Hárommillió forinttal csökkent Rogán Antal takarékbetét-állománya, ami most félmilliót tesz ki. Kevesebb lett bő egymillió forinttal a banki tartozása, ami így szűk 29 millió forintnyi. Magánszemélyeknek a tavalyinál némileg kevesebbel, 15,2 millió forinttal tartozik.

Mint ismeretes, 2014 áprilisában fény derült arra, hogy az akkori vagyonbevallásában megadott alapterületnél jelentősen nagyobb Rogán Antal balatonlellei villája is, amit a Hvg.hu-nak a politikus akkor azzal magyarázott, hogy csak azt a részt tüntette fel, amelyet ő használ. Ugyanis testvérével fele-fele részben tulajdonosai az ingatlannak, és állítása szerint szerződésben felosztották, ki mekkora részt használ, ezért írt „130 négyzetméteres” lakóházat a bevallásba – írta a Hvg.hu korábban. A lap információi szerint viszont az értékes villa a melléképülettel együtt több mint 200 négyzetméter lehet.

Pintér Sándor belügyminiszter ingatlanvagyona nem változott tavaly óta: továbbra is tulajdonosa egy 155 négyzetméteres VII. kerületi társasházi lakásnak, míg a II. kerületben négy lakása van, amelyek egyenként 61 és 160 négyzetméter közöttiek, és egy 400 négyzetméteres háza – írja az MTI. Megvan még csömöri kertje, ahogy sarudi ingatlanjai is. A belügyminiszter Siófokon is birtokol egy bő 200 négyzetméteres házat, és rendelkezik egy IV., egy VII. és két II. kerületi garázzsal. Szihalomban is van két nyaralója, valamint egy telke, Szurdokpüspökiben számos szántója, legelője, erdője, Pásztón három másik szántója, Szigetmonostoron egy nyaralója, Bernecebarátiban egy kertje. A miniszter megtartotta 1995-ben örökölt Wartburgját.

Pintér továbbra is jelentős és szerteágazó értékpapír-portfólióval rendelkezik: államkötvényekben mintegy 700 ezer forintja fekszik, Állami Nyomda-részvényeinek értéke 2,3 millió forint, euróalapú magyar államkötvényben több mint 104 ezer eurót tart. Mol-részvényeinek értéke 50 ezer forint, OTP-s eurókötvényeinek összértéke 6500 euró, mintegy kétmillió forintnyi OTP-részvénye is van, az MKB-nál pedig 7,5 millió forintot és 6500 dollárt tart befektetési alapokban. A miniszter OTP-számláin 6,5 millió forintot, 335 ezer eurót és 680 ezer dollárt vezetnek, míg MKB-számláin szűk egymillió forintot és csaknem 8800 eurót. Felesége nevén működő banki megbízásainak összértéke több mint 43 millió forint.

A politikus mintegy 2 millió forintnyi készpénzzel is rendelkezik, és fennállnak még összesen csaknem egymilliárd forintot kitevő pénzkövetelései is. Pintér Sándornak nincs tartozása.

Trócsányi László igazságügyi miniszternek nem változott az ingatlanvagyona: egy budapesti, XII. kerületi, 260 négyzetméteres ház résztulajdonosa, de van a fővárosban egy 68 négyzetméteres lakása is felerészben. Surányban birtokol egy telket és egy üdülőt, és haszonélvezője még egy XII. kerületi lakásnak. Megvan még somlóvásárhelyi szőlője is. Autót már nem tüntet fel a miniszter a nyilatkozatban, korábban egy Volvója volt.

A BNP Paribas banknál lévő euróalapú megtakarítását több mint másfél ezerrel növelte egy év alatt, csaknem 72 ezer euróra. A miniszter felerészben rendelkezik csaknem 10 millió forintnyi, valamint szűk 24 ezer eurónyi befektetéssel is. A tárcavezetőnek lakáskasszája is van, 2,3 millió forintnyi értékben. Trócsányi László egyetemi oktatásért és kutatásáért összesen csaknem havi bruttó egymillió forintot kap.

Az MTI azt írja, L. Simon László meglévő ingatlanjai mellé tavaly még két szántót vásárolt Gárdonyban. Az Index hozzáteszi, az L. Simon nevét viselő borászat az év utolsó négy hónapjában 666 ezer forint névhasználati díjat fizetett a Miniszterelnökség kulturális örökségvédelemért és kiemelt kulturális beruházásokért felelős államtitkárának.

A kapott ajándékok között a fideszes Zsigó Róbert (Fidesz) három karton bort, illetve határidőnaplókat és tollakat tüntet fel néhány ezer forint értékben, Tállai András fideszes képviselő, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti és adóügyekért felelős államtitkára könyveket, italokat és egy 50 ezer forint értékű festményt kapott ajándékba, Potápi Árpádnak (Fidesz) szintén italokat és könyveket adtak összesen 200 ezer forint értékben, míg a fideszes Riz Gábor egy kínai kézműves naptárt írt bele nyilatkozatába, de értékét nem tudta megnevezni.

Továbbra is egy 50 négyzetméteres pápai lakás és a feleségével 2009-ben vásárolt, több mint 3000 négyzetméteres telken lévő, 267 négyzetméteres kötcsei ingatlan áll Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke, független képviselő tulajdonában a vagyonnyilatkozata alapján. A politikus a kötcsei ingatlanhoz jelzáloghitelt vett fel, ebből tartozása az év végén 63 131 000 forint volt. A Hír24 kiemeli, hogy az ellenzéki politikus 2015. január 1. és február 18. között 16 millió forintnyi, február 19. és december 31. között pedig 58 millió forintnyi tulajdonosi osztalékról számolt be az Altus Befektetési Zrt.-től, amelynek 100 százalékos tulajdonosa. Egy évvel korábban 168,6 millió forintnyi jövedelme származott innen. Újdonság, hogy Gyurcsány Ferenc gazdasági érdekeltségeihez sorolta az Altus Portfólió Kft.-t is.

Továbbra sincs ingatlanja, értékes ingósága és tartozása Vona Gábornak.Vagyonnyilatkozatában 730 000 forintos vagyonról számolt be.

Schiffer András 3 134 243 forintos megtakarítást szerzett, adóssága és járműve nincs, ellenben tulajdonosa a XIII. kerületben egy 85 négyzetméteres lakásnak.

Az országgyűlési törvény szerint a képviselőknek a megbízatásukat követő harminc napon belül, majd azután minden évben január 31-ig kell vagyonnyilatkozatot tenniük.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.