Sztrájkba kezdenek a miskolci közlekedésiek

A törvényileg garantált tömegközlekedést biztosítják a dolgozók.

MTI
2016. 02. 16. 21:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az MTI-vel azt közölték, hogy a villamos- és autóbusz-közlekedés ugyanakkor nem szünetel teljesen a borsodi megyeszékhelyen, a törvényileg garantált tömegközlekedést ugyanis biztosítják a dolgozók.

A Miskolci Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezete, a Miskolci Autóbusz-vezetők és Villamosvezetők Érdekképviseleti Szövetsége, valamint a Forgalmi Érdekvédelmi és Érdekképviseleti Szervezet közlése szerint a munkáltatónak is bejelentették a sztrájkot, miután a Miskolci Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság kedden elutasította a munkáltató arra vonatkozó kérelmét, hogy nyilvánítsa jogellenesnek a munkabeszüntetést.

A munkavállaló szervezetek korábbi megfogalmazása szerint a sztrájkkal a szakszervezetek egyebek között a beígért, de elmaradt tavalyi béremelést, az évek óta visszatartott prémiumot, a diszkrimináció megszüntetését, valamint a szakszervezetekkel való kulturált, rendszeres egyeztetést akarják kikényszeríteni.

Zelenka László, a sztrájkbizottság elnöke bejelentette: éjfélkor megkezdik a sztrájkot, amelyet határozatlan ideig fenn is tartanak. Ez idő alatt átlagosan 66 százalékos, úgynevezett elégséges szolgáltatást kell biztosítaniuk az utasok számára.

A járatkiesést a kiemelten forgalmas viszonylatokon, főleg csúcsforgalmi időszakban lehet majd nagyon megérezni – tette hozzá Zelenka László.

Az elnök jelezte: a bírósági döntés értelmében törvénytelen volt az is, hogy a cégvezetés minden dolgozót idő előtt nyilatkozatra kényszerített arról, részt vesz-e a sztrájkban.

Az MVK Zrt. az MTI-vel kedden közölte: nem fogadja el a Miskolci Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság nem jogerős döntését, és fellebbezni fog a sztrájk jogosságát vitató kérelem elutasítását tartalmazó végzés ellen.

A miskolci utazóközönség érdekében az MVK Zrt. vezetése arra törekszik, hogy a szerdán kezdődő munkabeszüntetés során az elégséges szolgáltatásként (66 százalék) feltüntetett járatszámnál több járatot indítson – tették hozzá.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.