Sztrájkolnak a miskolci közösségi közlekedés dolgozói

A szakszervezetek bírósági döntés birtokában megkezdték a munkabeszüntetésre való mozgósítást.

MTI
2016. 02. 11. 11:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az érdekképviseletek tájékoztatása szerint a „munkavállalók többségi akaratából” meghirdetett sztrájkkal a szakszervezetek egyebek között a beígért, de elmaradt tavalyi béremelést, az évek óta visszatartott prémiumot, a diszkrimináció megszüntetését, valamint a szakszervezetekkel való kulturált, rendszeres egyeztetést akarják kikényszeríteni.

A Miskolci Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezete, a Miskolci Autóbusz-vezetők és Villamosvezetők Érdekképviseleti Szövetsége, valamint a Forgalmi Érdekvédelmi és Érdekképviseleti Szervezet közlése szerint a munkáltatónak is bejelentették, hogy sztrájkolnak február 17-étől. A szakszervezetek bírósági döntés birtokában megkezdték a munkabeszüntetésre való mozgósítást. A tájékoztatás kitér arra is, hogy a sztrájk biztonságos lebonyolítása érdekében javasolják egy munkacsoport haladéktalan létrehozását, amelyben a munkáltató és a szakszervezetek egyenlő létszámban képviseltetik magukat, ezáltal biztosítva a sztrájk zökkenőmentes gyakorlati lebonyolítását.

A Miskolci Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság január végi határozata szerint a sztrájkkal érintett közlekedési szolgáltatónak kell a törvényi rendelkezéseknek megfelelő menetrendet kidolgoznia. A bírósági határozat kitért arra is, hogy az MVK Zrt.-nek „a megfelelő mértékű menetrendről” legkésőbb a sztrájk megkezdése előtt két nappal tájékoztatnia kell a lakosságot. „Az elégséges szolgáltatás törvényi minimumszintje: a munkabeszüntetésben érintett időszakra vetítve vonalanként – helyi személyszállítás esetén – a megrendelt szolgáltatás mennyiségének 66 százaléka, ezt a minimumszintet biztosítani kell, e nélkül a sztrájk jogszerű nem lehet” – állapította meg a bíróság.

Singlár Zsolt, az MVK Zrt. vezérigazgatója az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint amennyiben a vállalat a 2016-ra vonatkozó terveit tejesíteni tudja, valamennyi dolgozó egyhavi bérnek megfelelő jutalomban részesül decemberben, ez a jutalom duplája a tavalyinak, és az adott évre egy főre számolva 8,3 százalékos jövedelememelkedést jelent.

Az MVK Zrt. csütörtök délután újabb közleményben tudatta, hogy kézhez vették a szakszervezetek sztrájkra vonatkozó bejelentését. Ebben a szakszervezetek továbbra sem adtak érdemi tájékoztatást a munkabeszüntetésben érintett munkavállalói körről, létszámról és a sztrájk megkezdésének pontos időpontjáról sem, ezáltal megsértették a jogszabályban előírt együttműködési kötelezettségüket, és jogellenes módon akadályozzák a munkáltatót törvényi kötelezettségei teljesítésében – közölték.

Ezért az MVK „élve a törvényben biztosított jogaival, haladéktalanul bírósághoz fordul a miskolci utasok érdekeinek védelmében, és kéri, hogy a bíróság a sztrájkjoggal való súlyos visszaélés miatt állapítsa meg a 2016. február 17. napjára meghirdetett munkabeszüntetés jogellenességét” – közölték.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.