Tarlós: Nyárra megérkeznek az új metrókocsik

Hónapokon belül Budapestre jön néhány felújított szerelvény.

MNO
2016. 02. 19. 13:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Tele van a főváros fejlesztési projektekkel” – mondta a főpolgármester utalva arra, hogy sok médium ennek ellenére azt írja, évek óta nem történt változás a fővárosban.

Tarlós a hármas metró felújításával kapcsolatban közölte: június 2-án érkezhet meg a két szerelvény Budapestre. Hozzátette: az infrastrukturális felújítások végső határideje 2019. szeptember 30-a.

A városvezető felsorolta a napirenden lévő projekteket: egyebek mellett egy kompkikötő létesítését tervezik; továbbá a Rákospatakon egy gyalogos- és kerékpároshidat szeretnének építtetni. Ám az egyik legsürgetőbb a Margitsziget csatornázása. Itt 3,2 milliárdos beruházásról van szó, amelyhez kormányzati pénz rendelhető több mint ötmilliárd forint értékben.

A főpolgármester hozzátette: a Népfürdő utca és a Róbert Károly körút felújítása meghaladja a hárommilliárd forintot. Tarlós kiemelte: a beruházások nagy része hasznosítható lesz az elnyerhető olimpia kapcsán is.

A főpolgármester szólt arról is, hogy két javaslattal fordulnak a kormányhoz. Ezek egyike a Budapesti Önkormányzatok Szövetségével (BÖSZ) közös álláspontjuk, amely az építési szabályozás területén született meg. Tarlós István elmondta: kérik a kormányrendelet kiegészítését, módosítását, mert ezek nélkül néhány éven belül a város „egész furcsán fog kinézni”.

A másik javaslat pedig az önkormányzati szférában dolgozók béremelésével kapcsolatos. Tarlós hangsúlyozta: 2016. június 1-jétől elengedhetetlennek gondolják az önkormányzati szférában dolgozók bérének emelését.

A főpolgármester a szmogriadóval kapcsolatban kiemelte: a szmogriadóról szóló rendelet szerdai módosításával a szmogriadó riasztási fokozata idején az autók egyharmada kitiltható lesz a fővárosi forgalomból. Hozzátette: 2050-re 2 tonna/fő/év szén-dioxid-kibocsátási értéket kell elérni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.