Terrorügyben egyeztet a baloldal

Az ellenzék szerint a Fidesz nem is akart konszenzust.

Katona Mariann
2016. 02. 01. 10:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Zárt ajtók mögött egyeztetnek ma a baloldali ellenzéki pártok biztonságpolitikai kérdésekről, többek között a terrorveszélyről – tudta meg a Magyar Nemzet Molnár Zsolttól. Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának MSZP-s elnöke a tanácskozásra elsősorban azokat a pártokat hívta meg, amelyeknek van parlamenti képviseletük, de nincs frakciójuk: Demokratikus Koalíció, Együtt, Párbeszéd Magyarországért, Liberálisok; rajtuk kívül pedig a képviselőcsoporttal is bíró LMP-t. Ott lesz még a megbeszélésen Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő. Molnár Zsolt leszögezte, szakmai vitát akarnak folytatni, hiszen az elmúlt időszakban – látva a körülöttünk zajló eseményeket – mind Európában, mind Magyarországon még az eddigieknél is fontosabbá vált a téma.

A Jobbik nem kapott meghívást a megbeszélésre, az MSZP-s elnök indoklása szerint ugyanis velük a nemzetbiztonsági bizottság keretei között úgyis megvitatják a kérdést. (A Jobbik egyébként is azt közölte korábban, hogy ebben a témában nekik nem a bevándorláspolitikában szerintük hiteltelenné vált baloldallal, hanem a kormánnyal és a Fidesszel van megbeszélnivalójuk – a szerk.)

Molnár Zsolt kérdésünkre azt is hozzátette, amennyiben a honvédelmi tárca benyújtja az Országgyűlésnek a terrorveszélyhelyzettel kapcsolatban készített javaslatát, azzal nyilván érdemben foglalkozik majd a nemzetbiztonsági bizottság is.

Mint ismert, a kormány javaslata szerint a kabinet maga hirdethetné ki hatvan napra a terrorveszélyhelyzetet, az új, különleges jogrend pedig lehetőséget adna például szerkesztőségek vagy az internet ellenőrzésére, kijárási tilalom elrendelésére, vagy éppen a külföldiekkel való kapcsolattartás tiltására. Habár korábban a fideszes Gulyás Gergely, illetve Halász János is arról beszélt, hogy egyeztetnének még az ellenzékkel a kérdésről, múlt pénteken Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati kommunikációért felelős államtitkára kijelentette, a kormány valószínűleg nem változtat az alaptörvény módosítását is célzó javaslatán, és várhatóan nem lesz további tárgyalás.

A jobbikos Mirkóczki Ádám szerint „a Fidesz végérvényesen lelepleződött”, mert valójában eszük ágában nincs kompromisszumra törekedni. – Becsapták az ország lakosságát, félrevezették a közvéleményt – közölte. Az MSZP-s Harangozó Tamás szerint is világossá vált, hogy „a kormány csak játszik az emberekkel”, „ízléstelen politikai játszmát indított”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.