Túlterhelheti a költségvetést a rák

A forráshiány következtében számos új, innovatív készítmény vár még befogadásra.

MNO
2016. 02. 02. 9:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fokozott nyomás alá helyezi a gyógyszerkasszát az 50–55 évesek dráguló onkológiai és biológiai kezelése – írja a Világgazdaság. Már érezhető az 1953 és 1957 között születettek megjelenése a gyógyszertámogatások területén, hiszen a legnagyobb számban a 60–65 éves korosztály vált ki támogatással különböző – elsősorban a népbetegségek kezelésére szolgáló – készítményeket, közölte a lap kérdésére az Országos Egészségbiztosítási Pénztár. Az OEP a vényköteles gyógyszerek támogatásának 13,6 százalékát költi erre a nemzedékre. Ez a generációs nyomás a jövőben csak erősödni fog, és a becslések szerint évi kétszázezer új páciens jelenik meg a következő években az egészségügyi ellátásban, kétszer annyian, mint a Ratkó-nemzedék belépését megelőzően – írja a lap. Az OEP szerint az egészségügyi kiadások területén nem is elsősorban emiatt várható a robbanás, hanem a drágább onkológiai és biológiai terápiák megjelenése miatt, ami sajnálatos módon a fiatalabb, 50–55 éves korosztályt érinti inkább. Az említett korosztályban egy betegre átlagosan mintegy 100 ezer forintot költ az OEP évente, míg a 60–65 éves korosztályban ugyanez az összeg körülbelül 70 ezerre rúg.

A pénztár szerint az egészségügyi ellátó rendszerben az a legnagyobb kihívás, hogy hogyan biztosítsák a rászoruló betegeknek az éves szinten betegenként akár 10-12 millió forintba is kerülő biológiai gyógyszereket, melyeket onkológiai vagy egyes gyulladásos kórképekben alkalmaznak.

Így több szempontból sem a legszerencsésebb pillanatban csökkentették a 2011-es „nagy kasszavágással” a gyógyszertámogatásra fordítható forrásokat. A Világgazdaság által megkérdezett gyógyszeripari szakértők szerint a forráshiány következtében számos új, innovatív készítmény vár még befogadásra, köztük olyanok, amelyek az eddigieknél szignifikánsan jobb terápiás eredményt mutatnak. Bizonyos készítményeknél a gyártók már be sem nyújtják a támogatási kérelmet, hiszen a magyar árszint olyan mélyen az európai alatt van, hogy nem éri meg hazánkban forgalmazni az adott gyógyszert.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.