Utcahosszal vezet a Fidesz, a Jobbik veri az MSZP-t

A Jobbik elutasítottsága öt évvel ezelőtt volt utoljára ilyen alacsony szinten.

MTI
2016. 02. 04. 11:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Hvg.hun közzétett kutatás szerint a Fidesz támogatottsága a két hónappal korábbi szinten, 34 százalékon áll a teljes népesség körében, a biztos szavazók közül a kormánypártot 53 százalék támogatja.

A második erő továbbra is a Jobbik, amely a biztos szavazók között 14 százalékos támogatottságra számíthatna. Ezzel nagyjából másfélszer annyi szimpatizánssal számolhat, mint az MSZP, amely a novemberben mért szintről 2 százalékpontot növekedett, így most a teljes népesség 9 százalékának támogatására számíthat. A biztos szavazók körében a Jobbik 19, az MSZP 15 százalékon áll.

A kutatás megállapítja azt is, hogy a Jobbik elutasítottsága öt évvel ezelőtt volt utoljára ilyen alacsony szinten, a válaszadók 41 százaléka tartotta kizártnak, hogy a Jobbikra szavazzon.

Eközben a DK népszerűsége visszaállt a szeptemberi 4 százalékra, miután a novemberben mért 2 százalékpontos erősödést most ugyanekkora visszaesés követte.

A Medián szerint az LMP-re a teljes népesség 3, az Együtt – A Korszakváltók Pártjára 2, a Kétfarkú Kutya Pártra, a Munkáspártra és a PM-re 1 százaléka szavazna.

A felmérés szerint az utóbbi évek ingadozásai után a kormány teljesítményének megítélése most szinte pontosan ugyanazon a szinten áll, mint két évvel ezelőtt: 43 százaléknyian gondolják úgy, hogy jó munkát végez. Az általános közhangulat is a két évvel ezelőtti szinthez hasonlítható: az emberek 39 százaléka szerint jó irányba, 54 százalék szerint rossz irányba mennek a dolgok Magyarországon. Erős azonban a megosztottság: míg a fideszesek 86 százaléka optimista, a más pártot támogatók 87 százaléka és a pártpreferencia nélküliek kétharmada borúlátó – írja a Hvg.hu.

A felmérés január 22-e és 27-e között készült, az adatok hibahatára 3 százalék.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.