Vasút: fenntartják a sztrájkfenyegetést

Megvan a MÁV tervezete, amit a munkavállalók jelenleg tanulmányoznak.

BO
2016. 02. 22. 13:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Noha lapunk korábban úgy informálódott, hogy a mai tárgyalások után dönteni fognak a szakszervezetek a cégvezetés béremelési ajánlatáról, ez nem történt meg.

A  szerkesztőségünknek küldött, hét szakszervezet aláírásával kiadott sajtóközleményben azt közölték: a kollektív munkaügyi vita február 22-i fordulóját követően a munkáltató megküldte a vasutas-szakszervezetek részére megállapodástervezetet, amit a munkavállalói oldal tanulmányoz. Ugyanakkor „az érdekvédők további tárgyalásokat látnak szükségesnek annak érdekében, hogy egyezség szülessen a 2016. évi bérfejlesztésről”.

Mint írták, bíznak a megállapodás létrejöttében, „ám annak aláírásáig fenntartják a sztrájkfenyegetést”.

8-ára, majd 12-ére ígérték, hogy bejelentik a munkabeszüntetést, ha a MÁV vezetése nem teljesíti követeléseiket, de végül mégsem hirdettek sztrájkot. A következő „határidő” múlt szombat volt, de már előtte tudni lehetett, hogy akkor sem lesz végső döntés, hanem megvárják a mai egyeztetéseket.

A szakszervezetek eredetileg 5 plusz 2,7 százalékos béremelést követeltek, míg a vasúttársaság induló ajánlata mindössze 0,5 százalékos differenciált béremelés és az alapbér további fél százalékának megfelelő nyugdíjpénztári tagdíj-kiegészítés volt. Később a munkaadó új ajánlatot tett, ami 2,2 százalékos alapbéremelésről, a már korábban ígért nyugdíjpénztári kiegészítésről, továbbá két alkalommal 25-25 ezer forint egyszeri kifizetésről szólt a nem vezetői munkakörökben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.