Kockás ingek és szemétszedés a tanársztrájkon

Egyórás munkabeszüntetést tartottak a pedagógusok a Tanítanék mozgalom felhívására.

MNO
2016. 03. 30. 6:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szerdán 8 és 9 óra között munkabeszüntetéssel demonstráltak a tanárok a közoktatás átalakításáért. A Tanítanék mozgalom szervezte polgári engedetlenséghez előzetesen több mint 150 iskola csatlakozott, de megjelent a Facebookon olyan esemény is, amely a diákokat hívta sztrájkba a szolidaritás jegyében. A csatlakozó iskolákat egy frissülő térképen folyamatosan nyomon követik.

Nem sokkal nyolc óra után Pukli István, a Tanítanák mozgalom emblematikus alakja és a fővárosi Teleki Blanka Gimnázium igazgatója az iskola előtt felolvasta a civil közoktatási platform 12 pontját – jelentette az MNO tudósítója. A Teleki előtt nagy tömeg gyűlt össze, legalább 200 támogató is csatlakozott a tanárok akciójához. A jelenlévők nagy része kockás inget viselt, volt, aki kockás zászlót lengetett.

A jelenlévők élőlánccal vették körbe az iskolát, amiben az az érdekes, hogy az intézmény több másik épülettel van egybeépítve, szóval sok ember kellett hozzá.

Pilz Olivér, a miskolci Herman Ottó Gimnázium tanára, az iskola közalkalmazotti tanácsának elnöke a Hír TV-nek azt mondta: a diákokkal a polgári engedetlenség keretében szemetet gyűjtenek és növényeket ültetnek. Szavai szerint elsősorban azt szeretnék elérni, hogy tárgyaljanak a 12 pontról.

Ugyan a 200 részt vevő iskola elsőre nem tűnik túl soknak, de ez egy újszerű akció. Még soha nem kértünk egyszerre ennyi embert polgári engedetlenségre. Ráadásul az iskola mint intézmény szabálykövető környezet, így nagy sikerként könyveljük el az eddigieket – mondta Törley Katalin, a Tanítanék mozgalom egyik alapítója a Hír TV Reggeli járat című műsorában. Hozzátette, hogy vannak olyan helyek, ahol testületileg nem tiltakoznak, azonban az intézmény egyes pedagógusai csatlakoznak a „sztrájkhoz”.

A szülők részéről Krasznai Gábor a műsorban arról beszélt, hogy egy szülő kezdeményezésére levelet írtak a munkavállalóknak. Mint mondta, volt, ahol támogatták őket, volt, ahol elutasították. Jelezte, hogy sok olyan munkahely van, ahol csak reggel 9 órakor kezdődik a munka, így a szülő nem mulasztja el kötelességét. Becslése szerint 35-40 ezer szülő vesz részt az eseményen.

Krasznai arról is beszélt, hogy nem tartja kockázatosnak bevonni a gyerekeket az akcióba, hiszen hasznos, ha a fiatal is él a demokrácia adta lehetőségével.

Mindkét szakmai képviselő jelezte: minden jogi segítséget megadnak azoknak, akiket bármilyen jogi atrocitás ér.

Az SZTE Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium előtt civilek tüntettek – derült ki a Hír TV tudósításából.

VDSZ szolidaritás a Teleki Blanka Gimnázium előtt. Sok száz ember, rengeteg támogató Zuglóban – írta a VDSZ a Facebook-oldalán

Kedden szándéknyilatkozatot fogadott el együttműködéséről a Tanítanék mozgalom és kilenc szakszervezet. Céljuk, hogy a gyermekek és az ország jövője érdekében a közoktatási rendszert megújítsák – közölte a Tanítanék mozgalom, hozzátéve: az együttműködésben részt vevők a közoktatás átalakításáért zajló tiltakozáshoz kapcsolódóan egyeztetni fognak a továbbiakban szerveződő szolidaritási akciókról.

Felhívással fordult Szolnok pedagógusaihoz a megyeszékhely fideszes polgármestere, Szalay Ferenc, hogy tiltakozásukba ne keverjék bele a diákságot – adta hírül az Iszolnok.hu. A polgármester kifejtette, szerinte a baloldali ellenzék politikai céljait szolgálja a szerdára meghirdetett egyórás munkabeszüntetés. Szalay ezt abból következtette ki, hogy a „pedagógusok és a kormány oktatási rendszer átalakításáról szóló tárgyalásai jól haladnak. Jól mutatja ezek sikerességét, hogy a Pedagógusok Szakszervezetének vezetője bejelentette: ők nem csatlakoznak a március 30-ra meghirdetett engedetlenségi mozgalomhoz”.

Eddig és ezután sem fogja semmilyen retorzió érni a pedagógusokat, amiért részt vesznek a szerdai polgári engedetlenségi akcióban – mondta a köznevelésért felelős helyettes államtitkár a Tv2 műsorában. A munkáltató és az iskolaigazgatók feladata, hogy szerdán zökkenőmentes legyen ezen „közösségi programnak” a szervezése – írja az MTI.

A helyettes államtitkár jelezte, hogy a köznevelési kerekasztal munkája folyamatos, a Tanítanék mozgalom 12 pontjában pedig semmi olyan követelés nincs, amelyet a minisztérium vagy a szakértői csoportok ne ismertek volna.

Az oktatási államtitkár nem tartja helyesnek a polgári engedetlenségi akciót, budapesti sajtótájékoztatóján ugyanakkor jelezte, hogy a rajta részt vevő tanároknak nem kell munkajogi következményekkel számolniuk. Közölte azt is: az elmaradt órákat pótolni kell majd.

Palkovics hangsúlyozta: továbbra is a köznevelési kerekasztalt tartja jó megoldásnak az oktatásban felmerült problémák megtárgyalására – írja az MTI.

Arra a felvetésre, hogy kedden kétoldalú tárgyalásokat kezdeményezett a kormánnyal a civil közoktatási platform, Palkovics László leszögezte: az alternatív kerekasztalt meghívták a köznevelési kerekasztal ülésére, és nem érti, hogy miért nem akarnak részt venni rajta. „A magyar oktatás ügye nem privát dolog” – fogalmazott az államtitkár, hozzáfűzve: nem szeretnének külön tárgyalást folytatni.

Egy nappal az országos demonstráció előtt, március 29-én három, oktatással kapcsolatos népszavazási kezdeményezést is benyújtottak a Nemzeti Választási Bizottsághoz – olvasható az NVB honlapján. A népszavazást kezdeményező Kassainé Szegfű Zsuzsa három témakörben íratna ki referendumot, egyrészt azzal kapcsolatban, hogy a tanulónak csak a törvényes képviselője kérésére lehetne részt vennie a kötelező tanórákon kívüli foglalkozásokon. Másodszor abban kérne egyetértést, hogy az általános iskolai, középfokú és felsőoktatási intézmények vezetői határozhassák meg az általuk vezetett intézmények tankönyvrendelési szabályait. Végül arról szavaztatná meg az embereket, hogy a tanulóknak csak olyan érettségivizsga-követelményeknek kelljen megfelelniük, amelyek akkor voltak érvényben, amikor középiskolai tanulmányaikat elkezdték.

Kassainé Szegfű Zsuzsa amúgy a Kőbányai Janikovszky Éva Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola tanára, ami onnan derül ki, hogy – sok kollégájához hasonlóan – ő is csatlakozott a törökbálinti Zimándy Ignác Általános Iskola pedagógusainak nyilatkozatához, amely a pedagógusok önértékelési rendszerének elvetéséről szólt, s amely a tanitanek.com oldalon olvasható.

Ismert, a Tanítanék mozgalom március 15-ei tüntetésén jelentette be: ha Orbán Viktor miniszterelnök és Áder János köztársasági elnök nem kér bocsánatot az elmúlt hat évben megalázottaktól március 23-áig, illetve a kormány nem kezd tárgyalásokba a Civil Közoktatási Platformmal (CKP) a 12 pontos követelésükről, akkor polgári engedetlenséget hirdetnek. A kormány érdemben nem reagált a civilek követelésére, Orbán ugyanakkor viccnek minősítette a felszólítást. A mozgalom múlt csütörtökön arra szólított fel mindenkit: március 30-án menjenek ki iskoláik elé, és mutassák meg, hogy változást követelnek a közoktatásban. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma bár helytelenítette, hogy megítélésük szerint a tanárok politikai célú akciókban gyermekeket használnak fel, de azt állították: a résztvevőknek munkajogi következményekkel nem kell számolniuk.

Kedden a tizenkét pontos követelést beterjesztő CKP sajtótájékoztatót tartott, ezen bejelentették: kétoldalú tárgyalásokat kezdeményeznek a kormánnyal. A CKP kéthetes határidőt adott a kabinetnek arra, hogy visszajelezzék tárgyalási szándékukat. Ha nem érkezik válasz, akkor az ötven szakmai szervezetet tömörítő CKP kész a Tanítanék mozgalom polgári engedetlenségi akciója után további nyomásgyakorló megmozdulásokat szervezni.

A tankönyv használata nem kötelező! Nem a tankönyvet kell megtanítani, hanem az iskola pedagógiai programjában meghatározott és a szülők által is elfogadott „helyi tantervet” – írja közleményében a Magyarországi Szülők Országos Egyesületének (MSZOE).

Nem a tankönyvekhez mellékelt módszertani segédletekből (tanmenetek, tanári kézikönyvek) kell oktatni a tanulókat, hanem pedagógus által kötelezően elkészített óravázlat, tematikus terv és tanmenet alapján – teszik hozzá.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.