Újabb őrület: mezőgazdasági oktatás az általánosban

A Kisgazda Polgári Egyesület elnöke szerint a felső tagozatosoknak kellene tanítani a tárgyat.

MTI/MNO
2016. 03. 05. 12:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A fideszes országgyűlési képviselő – aki a tavaly elkezdett országos megyejárása során érkezett Hajdú-Biharba – azt mondta, céljuk a megye széthullott kisgazda szervezeteinek újjáélesztése.

Támogatják a kormányfő által kezdeményezett népszavazást, a kötelező betelepítés elleni kvótareferendumot, hiszen „a nép hangját időnként meg kell jeleníteni” – közölte.

 

Úgy tűnik, a visegrádi négyeken (V4) kívül a többi EU-tagállam belenyugodott a kvótába, ezért kell a nép támogatását megnyerni, és megkérdezni nyolcmillió embert – emelte ki Turi-Kovács Béla. A polgári kisgazdák vállalták a mozgósítást a népszavazásra, amelynek sem alkotmányos, sem nemzetközi akadálya nincs – jelentette ki.

A jelenlegi földprogramról szólva azt mondta, hogy a tartós haszonbérbe adást támogatták, ám a haszonbérbe adott földek eladását nem. A három hektár körüli földek eladásával egyetértenek, de a nagy, összefüggő területeket meg kell tartani, sőt gyarapítani, majd a kistelepülések hasznára fordítani – tette hozzá.

Turi-Kovács Béla szerint a földeladásokból befolyt összeget termőföld vásárlására kell fordítani, amivel a szociális szövetkezeteket hozhatják helyzetbe, megmentve ezáltal az elszegényedett falvak népességét.

A KPE elnöke szorgalmazta a mezőgazdasági alapismeretek oktatásának bevezetését az általános iskola felső tagozatában, majd a végzés után ingyenes vizsga letételének lehetőségét azok számára, akik földműveléssel szándékoznak foglalkozni. Az MTI tudósításából ugyanakkor nem derül ki, kötelező lenne-e minden általános iskolásnak mezőgazdasági alapismereteket tanulni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.