A bíró többször is kritizálta a vád képviselőit

Az após szerint Soo Il Lee bár azt hiszi magáról, hogy japán, azt sem tudja, honnan származnak a szamurájok.

Győr Ágnes
2016. 04. 09. 6:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az após tegnap Soo-il Leeről – aki a vád szerint megerőszakolta magyar feleségét, Nyíri-Kovács Patríciát, illetve más bűncselekményeket is elkövetett az ő és kisgyermekük sérelmére – egyebek közt azt állította: bár azt hiszi magáról, hogy japán, nem az, mivel azt sem tudja, honnan származnak a szamurájok.

Kedd – Bora Bora-ügy: elsírta magát a bíróságon az apa

Szerda – Senki nem ért semmit

Csütörtök – Különös vallomás a Bora Bora-ügyben

Kifogásolta továbbá, hogy Soo-il Lee a Nyíri-Kovács Patríciával közös gyermeküknek már kétéves korában megmutatta a Csillagok háborúja filmet, később pedig olyan „erőszakos alkotásokra\" is elvitte, mint például az Amerika Kapitány. Bora Borával kapcsolatban – ahol a gyermek édesapja jelenleg él – jelezte, olyan hely, ahol egyrészt nincsen jelen a kisfiú tágabb családja, továbbá számos trópusi betegség is előfordul, miközben elégtelen a helyi egészségügyi ellátás. A legmeglepőbb kritika az volt, amikor a tanú a vádlottról azt állította, szimpatizál Hitlerrel.

Noha az eljárásban korábban már meghallgatta a bíróság Nyíri-Kovács Patrícia édesanyját, Bede Erzsébetet, tegnap a vádlottnak és ügyvédjének lehetősége volt további kérdéseket feltenni az asszonynak. Azt kérdezte Lee, hogy azon az ominózus estén (2011 áprilisában), amikor is a vád szerint Nyíriék budapesti lakásában egy családi vita után az ingatlan egy másik helyiségében bántalmazta feleségét a gyermekük előtt, hallottak-e bármit. A válasz: csak gyereksírást hallottak, másnap pedig látták a nyomokat a sértett nyakán. Soo-il Lee ekkor rámutatott arra, hogy ez ellentmond a sértett eredeti vallomásának, aki egy korábban azt állította, férje az említett este leszorította egy kanapéra, és úgy ordított vele, hogy a teste is beleremegett. Szintén vita alakult ki tegnap a vádlott védője által csatolt hangfelvételek körül, amelyen elvileg az hallható, hogy Nyíri-Kovács Patrícia feltételekhez köti az erőszakról szól feljelentésektől való elállást. Nyíri Ivánék szerint a hanganyag egy része manipulált (egy általuk felkeresett szakértő véleményére hivatkoztak). Soo-il Lee erre válaszképpen nyomatékosította, ő soha nem tagadta, hogy különböző beszélgetések részeit tartalmazza az átadott fájl, s ezt a bíróságnak benyújtott leiratában is jelezte.

A sértett és családja kitart amellett, hogy Soo-il Lee már Bora Borára való utazásuk (2011. szeptember) előtt tudta, hogy el akar válni a feleségétől, s egy előre elkészített csapdába csalta a sértettet és gyermekét. A férfi ugyanakkor tegnap is megismételte, bár a válás korábbi években is felvetődhetett közte és a felesége közt viták idején, arról, hogy benyújtja a válókeresetet, 2012 elején döntött egy vita után, amikor is neje a gyermekük szeme láttára arcon köpte. (A válókeresetet a férfi 2012. április 23-án nyújtotta be.)

Az ügyész kérdésére, hogy haragszik-e a nejére (a bontóper jelenleg is folyamatban van) a vádlott tegnap azt felelte: „Szomorú vagyok, és értetlen.\" Hozzátette, leírhatatlan, milyen érzés átélni azt a hadjáratot, amelyet négy éve folytat ellene Nyíri Iván, felesége, Bede Erzsébet és Nyíri-Kovács Patrícia, valamint a magyar diplomaták és politikusok. Úgy folytatta: „Amit ők tesznek nemcsak rá nézve szörnyű dolog, hanem a családon belüli erőszak, illetve szexuális erőszak valódi áldozatainak szempontjából is.\" Nyomatékosította, bízik a magyar igazságszolgáltatásban. A bíró a tárgyalás végén többször is kemény kritikát fogalmazott meg a vádhatóság munkájával szemben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.