A kistelepüléseken is megoldódhat a bölcsődei ellátás

Ahol már öt gyermek szülei igénylik, az önkormányzatnak biztosítania kell.

MTI
2016. 04. 11. 7:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Novák Katalin család- és ifjúságügyi államtitkár a Magyar Idők hétfői számában elmondta: a megoldás tekintetében a jelenlegihez képest sokkal nagyobb rugalmasságot, teret enged a szabályozás, hiszen az önkormányzatok létrehozhatnak bölcsődét, minibölcsődét, de akár családi bölcsődét is. Minibölcsődét ki lehet alakítani például egy meglévő óvodában is.

A bölcsőde- és óvodafejlesztésre szánt további csaknem százmilliárd forintra két pályázatban lehet pályázni: az egyik az egész országra kiterjed, a másik a közép-magyarországi térségre. Az államtitkár kiemelte, hogy a támogatást

az önkormányzatok mellett egyházi fenntartók, nemzetiségi önkormányzatok, civil szervezetek, közalapítványok vagy az önkormányzati többségi tulajdonban lévő vállalkozások is igényelhetik.

Az államtitkár úgy vélte, hogy az új bölcsődei rendszer személyi feltételei is rendelkezésre fognak állni, a kormány intézkedései már ezer új munkahelyet teremtettek, főleg nőknek.

Tavaly szeptembertől a gyerekek több mint háromnegyede kap ingyenesen étkezést a bölcsődékben és az óvodákban – mondta Novák Katalin. Ugyanakkor hozzáfűzte, hogy ha van olyan gyermek, aki éhezik, azért az állam és a szülő egyaránt felelős.

Az államtitkár a közétkeztetéssel kapcsolatban arról beszélt a lapnak, hogy jelenleg ennek a sokrétegű rendszernek az áttekintése folyik, jobb minőségű, megfelelő mennyiségű, a jelenleginél méltányosabb árú étkezést szeretnének garantálni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.