A Mocsai-egyetem hallgat a csarnok leégéséről

Fél évvel a tűzvész után hivatalosan még mindig nem tudhatjuk, miért égett le az épület.

Szemán László
2016. 04. 11. 9:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fél évvel a tűzvész után hivatalosan még mindig nem tudhatjuk, miért égett le a Testnevelési Egyetem budapesti, Alkotás utcai atlétikai csarnoka. Információnk szerint a fővárosi katasztrófavédelem több mint egy hónapig folytatta a tűzvizsgálatot, ám annak eredményéről a Magyar Nemzet többszöri érdeklődése után sem adtak semmilyen információt. Kisdi Máté, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője kérdéseinkre elmondta: a tűzvizsgálatot hatóságként végezték el, ám annak eredményéről csak az érintett, a Testnevelési Egyetem adhat tájékoztatást. A katasztrófavédelem titkolódzása érthetetlen, hiszen közpénzből látja el feladatát, és a tűzvész, amelynek oltását közpénzből végezték, szintén közpénzt felhasználó intézményben volt; a Testnevelési Egyetem és a katasztrófavédelem is az adófizetők pénzéből működik.

Legutóbbi kérdésünkre, hogy a katasztrófavédelem a tűzvizsgálaton túl folytatott-e más vizsgálatot, például amennyiben műszaki meghibásodást állapítottak meg, vizsgálták-e annak okát, illetve kezdeményeztek-e büntetőeljárást a tűzvizsgálat adatai alapján, tegnap Kisdi Máté csak annyit mondott: nem tudja, hogy az egyetem indított-e vizsgálatot, a katasztrófavédelem csak a tűzvizsgálatot végezte el. Azt ajánlotta, forduljunk Beck Monika sajtóreferenshez a tűzvizsgálattal kapcsolatos kérdéseinkkel, az egyetem dönti el, hogy nyilvánosságra hozza-e a tűzvizsgálat eredményét, illetve ha igen, mikor – tette hozzá a katasztrófavédelem szóvivője.

Beck Monikának, a Testnevelési Egyetem marketing és PR osztálya sajtóreferensének az alábbi kérdéseket tettük fel. „Az egyetem mikor hozza nyilvánosságra a tűz teljes tűzvizsgálati eredményét? Mi volt a tűz pontos oka? Indult-e, indul-e belső vizsgálat az egyetemen a tűzvizsgálati eredmény miatt?” Lapzártáig nem érkezett válasz.

Mocsai Lajosra, a Testnevelési Egyetem rektorára hivatkozva a MagyarHírlap.hu december 1-jén ezt írta: „A katasztrófavédelem több mint negyven napig tartó hatósági ellenőrzése feltárta, hogy a sportcentrum megsemmisülését az úgynevezett felülfűtő berendezés meghibásodása okozta. Ez a szerkezet a mennyezet alatt melegíti a csarnokot, működését földgáz biztosítja, amelyet egy meghibásodott elektromos kapcsolóból kikerült szikra lobbantott be. A történteket rögzítette az épület egyik térfigyelő kamerája is.” Ez alapján valószínűsíthető, hogy műszaki hibát állapítottak meg a tűzvész okaként. Kérdés, hogy a műszaki hiba okát vizsgálták-e akár a katasztrófavédők, akár az egyetem, hiszen a meghibásodás eredhet például emberi mulasztásból, ellenőrzés vagy/és karbantartás elmulasztásából is.

Ismeretes, több mint kétszáz tűzoltó, rendőr és mentő vett részt a katasztrófa elhárításában tavaly október 15-én. Az egyetem atlétikai csarnoka teljesen megsemmisült, a romokat a tűzvizsgálat befejezése után azonnal felszámolták. A tűzvész után dőlt el, hogy a Testnevelési Egyetem campusának fejlesztéséhez a kormány 36,8 milliárd forint támogatást ad, ennek felhasználásáról az egyetem vezetése dönthet majd.

Mocsai Lajos rektor – a Magyar Idők beszámolója szerint – az oltásban részt vevő 212 főnek nyújtott át pénteken személyesen vagy egységparancsnokain keresztül névre szóló emléklapot, megköszönve az önfeláldozó munkát. Mocsai arról is beszámolt, hogy a katasztrófa után régész szakemberekkel emelték ki a romok alól a Magyar Sportcsillagok Falának maradványait, és hogy a magyar sport nagyságainak 166 kézlenyomatából 122-t sikerült megmenteni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.