Áldatlan vasárnapi sorok

Míg a templomban a bibliai igék, a boltban már a kutyaütő politikusok iránti megvetés váltja ki a közösségi élményt.

Buzna Viktor
2016. 04. 11. 5:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mindig kifogom ezt az átkozott tömeget – fakad ki valaki a csemegepultnál húzódó sor végén. Budán, a Csaba utcai sarki Sparban próbálunk bevásárolni, ami a fáradt, kora tavaszi vasárnapon embert próbáló feladat. Tíz óra van, a bolttal szemközt álló Városmajori Jézus Szíve-templomban épp véget ért a mise. Hullámokban lepik el a boltot a hívek.

– Reggel nyolckor, majd ilyentájt van a két roham – mondja a csemegepultos –, ha lementek a misék, valamit javul a helyzet. A pörgős hölgynek hála gyorsan haladunk, miközben egy-egy csomag felvágott landol a mérlegen, van időnk beszélgetni is kicsit. – A Fidesz annyira nem ostoba, hogy a zárva tartást népszavazásra engedje – mondja kérdésemre. Szerinte hetek, hónapok kérdése, és a kormány végre meghátrál, minden visszaáll a régi kerékvágásba. Hozzáteszi, a boltnak persze jó így: ők ilyenkor is nyitva tartanak, egy-egy vasárnap hétköznapokat megszégyenítő forgalmat bonyolítanak le.

A téma felkelti a vásárlók érdeklődését is, amint elhangzik a kormányzó párt neve, a soron halk morajlás söpör végig. Úgy tűnik, míg a templomban a bibliai igék, a boltban már a kutyaütő politikusok iránti megvetés váltja ki a közösségi élményt. – A szocik meg kevesek ahhoz, hogy elérjék a kritikus tömeget – vélik mögöttem. Vannak ugyanis, akik vitatják a csemegepultos véleményét, szerintük a Fidesz inkább kockáztat: a kormány engedi a népszavazást, számíthatnak ugyanis a híveikre és a lakosság többségének apolitikusságára.

– A magyar nép szolgalelkű és dacos, márpedig a baloldalt még mindig legalább annyian utálják, mint ezeket – magyarázza nekem a középkorú úr; szerinte ha az MSZP nevéhez kötődik majd a népszavazás, kizárt, hogy az urnáknál a kívánt számban megjelenjenek. Sietve a kosárba ejti a jól megérdemelt csomag frankfurtit, majd én is odébbállok. A pénztárnál újabb sor vár rám, ezután egy idős hölgyön próbálok segíteni. Két öreg kutyája mellett értetlenül hallgatja az imént elhangzott panaszokat.

– Nem kell itt semmin felháborodni – mondja, szerinte az embereknek az a bajuk, hogy nem tudnak a kis dolgoknak örülni. Itt, a Városmajorban legalább a vasárnapi mise után is lehet vásárolni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.