Az MNB évente hatszázmilliót fizet a Századvégnek

Négyszeres vagy akár hatszoros áron készítheti a közvélemény-kutatásokat a Századvég a jegybanknak – állítják szakértők.

FB
2016. 04. 15. 15:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Évente hatszázmillió forintot, három év alatt tehát 1,8 milliárd forintot kap a Századvég a Magyar Nemzeti Banktól – írta pénteken a Világgazdaság. Amit cserébe nyújt a Századvég: komplex kutatás-elemzési, stratégiai tanácsadási, szakpolitikai tanulmánykészítési munkák.

Már a kiválasztási folyamat is nagy vihart kavart egy éve, amikor az MNB úgy szabta a pályázatot, hogy a Századvég könnyedén átcsusszanjon a követelményrendszeren. A pályázatot megelőző utóbbi három évben ugyanis legalább hat, minimum ezerfős telefonos kikérdezést kellett készíteni, ezek közül legalább kettőnek el kellett érnie a 200 millió forintos nagyságrendet.

A célegyenesre akkor ketten fordultak rá: a Századvég, valamint egy konzorcium, amelyben a Kopint-Tárki és a Tárki volt benne. Utóbbi a három évre 1,134 milliárd forintért vállalta volna a fenti feladatok elvégzését – azaz majd’ 700 millió forintot spórolhatott volna a jegybank, ha nem a kormányközeli agytrösztöt foglalkoztatja.

A lap rámutatott: március 3–24-e között végzett gazdasági közhangulatmérést a Századvég a Magyar Nemzeti Bank számára, amely szakértők szerint negyedennyibe vagy hatodennyibe is kerülhetett volna. Csak éppen azt nem írta le a Világgazdaság, hogy mennyibe került maga a kutatás.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.