Bérfeszültségek a postánál

Demonstrációt és sztrájkot is kilátásba helyeztek a munkavállalók képviselői.

Bodacz Péter
2016. 04. 07. 3:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Információink szerint ma ülnek tárgyalóasztalhoz a Magyar Posta vezetői és a társaság munkavállalói érdekképviseletének küldöttei. Az egyeztetés tétje, hogy sikerült-e lecsillapítani a dolgozók indulatait, és mérsékelni a bérfeszültséget, amely végső soron demonstrációkhoz, akár sztrájkhoz is vezethet. Bár a Magyar Posta Zrt.-nél tavaly év végén zökkenőmentesen lezajlottak a bértárgyalások, az állami cég berkein belül mostanra azért forrósodott fel mégis a helyzet, mert kiderült: nemcsak a csúcsvezetők, hanem azok a középszintű tisztségviselők is fizetésemelésben részesültek, akik a kollektív szerződés alapján nem kaphattak volna pluszpénzt.

A tavaly év végén kötött megállapodás ugyanis azt rögzítette, hogy idén béremelés csak azoknak jár, akiknek fizetése nem éri el a félmillió forintot.

A munkáltató és a munkaadói érdekképviseletek az alacsonyabb bérkategóriákban 1–4 százalékos emelésről döntöttek, míg a bizonyos esetekben – például harminc év munkaviszony után – járó egyszeri juttatásokat szintén sávosan 70–80 ezer forintban határozták meg. Mint megtudtuk, a megállapodás dacára a vezető beosztásúak közül összesen 38 fő kapott olyan mértékű – 5–90 százalékos – béremelést, amelyről egy átlagos postahivatali dolgozó nem is álmodhat. A legjobban három vezérigazgató-helyettes járt, nekik 1,65–1,7 milliós emeléssel, 3,6 millió forintra nőtt havi bérük. A többi érintettnek a 2015-ben megszokotthoz képest néhány százezer forinttal érkezik több a számlájára havonta. Ebbe a táborba tartozik a humánerőforrás-igazgató is, akinek 200 ezer forinttal, 1,7 millióra nőtt a fizetése. Lapunk úgy tudja, a posta vezetése a munkavállalói érdekképviseleteknek azzal magyarázta a lépést, hogy az év végén esedékes prémiumokat építették be a fizetésekbe. Ez az érvelés azért sántít, mert előbbi tétel alapesetben akkor indokolt, ha a társaság túlteljesíti az adott időszakra kitűzött célt.

A nyilvános béradatok szerint egyébként Szarka Zsolt vezérigazgató havi javadalmazása kétmillióról ötmillióra, két másik helyettesének (összesen öt ilyen pozíció van a cégnél) bére pedig 1,95, illetve kétmillióról 4,2 millió forintra emelkedett. A lépés – bár 110–150 százalékos fizetésemelésről van szó – egy 2015. szeptemberi kormányhatározat alapján nem kifogásolható, hiszen erre a szintre lehet emelni a korábban kétmillió forintban maximált csúcsvezetői fizetést. Ezek a fizetésemelések jogszerűnek tekinthetők, hisz a három csúcsvezetőre nem vonatkozik a kollektív szerződés, mindenki másra azonban igen.

A Postások Független Érdekvédelmi Szövetsége még februárban írt levelet Takács Pálné humánerőforrás-igazgatónak, amelyben a bérfeszültségen kívül egyéb problémákra is felhívták a figyelmet. Például arra, hogy az egyetemes postai szolgáltatásban kialakult létszámhiány és az abból adódó munkaszervezési és munkaügyi problémák, valamint a munkavállalói érdeksérelmek miatt is pattanásig feszült a helyzet. – Az elmúlt időszakban a szakszervezeti vezetők több munkavállalói fórumon és munkahelyi találkozón vettek részt, és azt tapasztalták, hogy a munkavállalók kiszolgáltatottsága egyre növekszik, s ez a tény elkeseredettebbé, ugyanakkor egyre elszántabbá teszi már nemcsak az egyes személyeket, hanem komplett kollektívákat vezetőkkel együtt. A munkahelyi hangulat kifejezetten rossz, a lojalitás érezhetően csökken, és a lassan kialakuló munkavállalói reményvesztettség radikális lépések irányába mozdítja a postásokat – áll a levélben, amely a kialakult helyzetben a demonstráció és a sztrájk lehetőségéről is említést tesz, s egyeztetést kezdeményez a társaság vezetésével. A levélben foglaltakkal kapcsolatban kerestük az érdekvédelmi szövetséget, ám nem kívánták kiegészíteni az abban foglaltakat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.