Devizahitelek: több tízezren pereltek

A tetemes mennyiségű jogvita azért érdekes, mert eredetileg csökkenteni akarták a bíróságokra nehezedő terheket.

Horváth Csaba László
2016. 04. 16. 8:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Országosan 52 338 devizahiteles-ügy érkezett a törvényszékekre és a járásbíróságokra 2013. november elseje és 2016. április ötödike közt – közölte megkeresésünkre az Országos Bírósági Hivatal (OBH). A szervezettől azután kértünk tájékoztatást, hogy egymásnak ellentmondó statisztikák jelentek meg a Fővárosi Törvényszék és az OBH részéről. Most kiderült, hogy a devizahitelekkel kapcsolatos eljárásokat összetettségük miatt számtalan módon tartják nyilván. Az OBH szerint például az elmúlt három évben indult több mint 52 ezer ügy nem is fedi le a bíróságokra érkezett összes devizahiteles eljárást, a korábbi ügyekről nem készült statisztika, ugyanis 2013-ban kezdték különböző szempontok alapján összesíteni az addig külön nem nyilvántartott eljárásokat.

Az OBH adatai alapján toronymagasan a legtöbb ügy – 27 ezer – a Fővárosi Törvényszéken indult, ami az összes eljárás több mint felét jelenti. Ezekhez képest elenyésző számú ügy – 4451 darab – Pest megyébe érkezett. A képzeletbeli dobogó harmadik helyét pedig Csongrád megye foglalja el 3889 üggyel. Noha az 52 ezer devizahiteles-eljárás nagyobb része már befejeződött, így is több mint 20 ezer per nem ért véget. A statisztikák alapján a jelenleg folyamatban lévő eljárások száma meghaladja a 12 ezret, s csaknem további nyolcezer per van felfüggesztve a devizahiteles jogszabályok alapján. Utóbbiak csak akkor indulhatnak újra, ha a törvény szerint a bankok és az adósok közt megtörténik az elszámolás.

A tetemes mennyiségű per azért érdekes, mert a devizahiteles törvények egyik fő célja az volt, hogy a kormányzat csökkentse a bíróságokra nehezedő terheket, a statisztikák alapján azonban ez nem sikerült. A devizás jogszabályok alapján 12 ezer pert függesztettek fel, mára viszont a még le nem zárult eljárások száma csaknem a duplájára emelkedett. Pedig Trócsányi László igazságügyi miniszter a devizahiteles jogszabályok kapcsán azzal érvelt az Alkotmánybíróságnak írt levelében, hogy a törvények megalkotásával megszűnik az adósok bizonytalan helyzete, a polgári perekre jellemző többéves időtartam helyett pedig a devizahiteles probléma fél év alatt megoldódik. Nem így történt.

Ráadásul a miniszter szavai azért is figyelemre méltók, mert a devizahiteles törvény értelmében már a legtöbb esetben lezajlott elszámolások után a kormányzati kommunikáció ellenére több mint tízezer adós nem érezte magát megmentve. Tavaly október elseje után – amikorra már a bankok többsége elszámolt ügyfeleivel – csaknem 11 ezer új devizahiteles-ügy érkezett a bíróságra. Igaz, azok csaknem fele befejeződött, de a jelenleg folyamatban lévő 12 ezer per majdnem felét azok teszik ki, amelyeket a kormányzati adósmentés után indítottak az elégedetlen adósok.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.