Egész napos sztrájkot hirdettek a tanárok szerdára

Más ágazatok dolgozóitól azt kérték, hogy öt percre álljanak le a munkával, ezzel jelezve szolidaritásukat.

MNO
2016. 04. 19. 12:56
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egész napos országos sztrájkot hirdetett meg április 20-ára a pedagógusok sztrájkbizottsága, amelynek három tagja a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ), az Oktatási Vezetők Szakszervezete, valamint a Magyar Közoktatási és Szakképzési Szakszervezet. A kezdeményezéshez azóta többen – köztük a Nyomdaipari Dolgozók Szakszervezete, a Vízügyi Közszolgáltatási Dolgozók Szakszervezete (VKDSZ), valamint a Magyar Szakszervezeti Szövetség – csatlakoztak.

A PSZ honlapján közzétett információkból kiderül: a sztrájkban részt vevők kötelesek a munkahelyen megjelenni és a még elégséges szolgáltatás biztosítására rendelkezésre állni, részt nem vevő kollégáikat pedig munkavégzésükben nem akadályozhatják. A sztrájkolók számára kék szalag viselését, valamint transzparensek készítését javasolják.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma múlt héten közölte: erre a napra nem kell külön gyermekfelügyeletet és -étkezést igényelni, minden intézmény kinyit, és rendesen működik majd, csak a sztrájkban részt vevő tanárok nem tartják meg szaktárgyi óráikat.

A sztrájkot a Tanítanék mozgalom is támogatja: a szervezet azt kéri, hogy ezen a napon alakítsanak „kockás köröket”, melynek keretében döntsék el, hogy a Civil Közoktatási Platform (CKP) által kidolgozott tizenkét pontos követeléslistából számukra melyik három a legfontosabb, valamint beszéljék meg, hogyan küzdhetnének tovább az igazukért.

Mint megírtuk, a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezete (BDDSZ) a szociális ágazat tiltakozó akciójának keretében ugyancsak csatlakozik a pedagógusok sztrájkjához.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára, Novák Katalin hétfőn igyekezett megnyugtatni a bölcsődei dolgozókat, és kifejtette, hogy jövőre rendezik a középfokú végzettségű bölcsődei kisgyermeknevelők bérét. Szűcs Viktória, a BDDSZ elnöke erre úgy reagált: a kormány intézkedései csak egy szűk rétegnek kedveznek majd.

Galló Istvánné, a PSZ elnöke múlt csütörtökön bejelentette: a pedagógusok sztrájkbizottsága azt is kezdeményezi, hogy az egész napos országos pedagógussztrájk mellett április 20-án délben öt percre országszerte „álljon le az élet”. Az érdekvédő elmondta: azt kérik, hogy ne legyen kiszolgálás az üzletekben, ne legyen ügyintézés a hivatalokban, és álljon meg a közlekedés. Ezzel azt szeretnék üzenni a kormánynak, hogy ha nem működik az iskola, semmi nem működik az országban. Emellett azt kérik, hogy akik ezt nem tudják megtenni, kék szalaggal, illetve kék zászlóval jelezzék szolidaritásukat – tette hozzá.

A szakszervezeti vezető kitért arra is: folyamatosan kapják a tájékoztatást arról, hogy különböző módon pressziót gyakorolnak a polgármesterek, tankerületi vezetők a sztrájkot szervezőkre, illetve tantestületekre.

A pedagógusok mellett a nővérek ügyében kiálló Sándor Mária is arról írt, hogy április 20-án délben álljon le az országban az élet öt percre.

A pedagógusok sztrájkbizottsága korábban huszonöt pontban fogalmazta meg követeléseit, ezekről számos alkalommal egyeztettek a kormányoldal képviselőivel. Egyebek közt azt kívánják elérni, hogy az állami intézményfenntartó központ átszervezését oly módon oldja meg a kormány, hogy biztosítsa a köznevelési intézmények szakmai, gazdasági, munkáltatói önállóságát.

A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ váltotta ki talán a legtöbb kritikát a közoktatás átalakításával kapcsolatban, a szervezet január végén még 17 milliárd forintos adóssággal küzdött. A Magyar Idők értesülése szerint március végére csaknem a harmadára, 5,2 milliárd forintra csökkent a Klik tartozása.

Palkovics László oktatásért felelős államtitkár az M1-nek azt mondta: közeledtek az  álláspontok a pedagógusok sztrájkbizottsága és az államtitkárság között. Szavai szerint hétfőn négy pontról egyeztettek. A fenntartóval kapcsolatban a sztrájkbizottság azt szeretné látni, hogy az iskolaigazgatók újra döntési helyzetbe kerüljenek. Ennek már csak a szövegszerű formáját kell véglegesíteni, és egy másik pontban elvben már ugyancsak egyetértenek. A minőségi bérpótlék visszaállításáról, illetve egyfajta értékelési rendszer bevezetéséről, továbbá a kötelező óraszámokról további egyeztetésekre van szükség – tette hozzá.

Ezzel szemben Galló Istvánné úgy fogalmazott, elfogadhatatlanok a kormány javaslatai. Az érdekképviselet elnöke a hétfői egyeztetés után az M1-nek azt mondta: a sztrájkbizottság négypontos követelései közül a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ átalakításával kapcsolatban történt csak előrelépés.

Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) elnöke korábban hangsúlyozta, hogy a szerdai sztrájkot követően további megmozdulásokat is terveznek, melyek akár májusra is átcsúszhatnak, ugyanakkor az írásbeli érettségi vizsgákat nem szeretnék megzavarni. De hozzátette, hogy „ha májusban mégis valamilyen akcióra kényszerülnek a szakszervezetek, az a kormány felelőssége lesz”.

Palkovics László mindezzel kapcsolatban azt mondta: az egyeztetések a szerdai sztrájk után folytatódnak. Hozzáfűzte, hogy ennek érdekében 2017-ben 100 milliárd forinttal növelik az állami fenntartó költségvetését, de más ágazatokban, például az egészségügyi dolgozóknak is biztosítani szeretnék a béremelést.

Ismert, április 15-én, pénteken tartottak figyelmeztető sztrájkot a pedagógusok, több száz iskolában több ezer tanár hívta fel a figyelmet a közoktatás problémáira. Mendrey László PDSZ-vezető utóbb sikeresnek nevezte a megmozdulást.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.