Időhúzó kormányzati taktika

Késleltetheti a szakminisztérium az országos pedagógussztrájkot.

Hutter Marianna
2016. 04. 08. 20:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Míg a sztrájkbizottság járásonként egy intézményben oldaná meg a munkabeszüntetés idejére a gyermekek felügyeletét, az Emmi minden köznevelési intézményben szükségesnek tartja ezt. A tárca azt is javasolta, a még elégséges szolgáltatás részleteiről való egyeztetést hétfőn folytassák.

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ), mint a sztrájkbizottság tagja, pénteken úgy reagált: a még elégséges szolgáltatások meghatározásánál az eddigi munkabeszüntetési ügyekben meghozott fővárosi törvényszéki végzésekből indultak ki. A PSZ szerint a sztrájk joga nem üresíthető ki úgy, hogy a még elégséges szolgáltatás követelménye címén teljesíteni kell a majdnem teljes szolgáltatást. A szakszervezet ugyanakkor jelezte: elfogadta a kormány hétfői tárgyalási javaslatát.

Ha hétfőn sikertelennek bizonyul a tárgyalás, akkor kedden tud a sztrájkbizottság először a bírósághoz fordulni. Erről Szüdi János, a PSZ oktatási szakértője beszélt lapunk megkeresésére. Ez után a bíróságnak öt munkanapja van arra, hogy megállapítsa az elégséges szolgáltatások mértékét. A bírósági végzés után még szintén öt munkanap áll a felek rendelkezésére, hogy fellebbezzenek. Ha ez megtörténik, előállhat akár az a helyzet, hogy a szakszervezeteknek újra kell gondolniuk a sztrájk időpontját.

– Ha a kormány meg akarja akadályozni a jogszerű munkabeszüntetést, ennek ódiuma rá hullik vissza – tette hozzá Szüdi János, aki szerint a kormányzatnak is érdeke a vadsztrájk elkerülése.

Mint ismeretes, nemcsak a Pedagógusok Sztrájkbizottsága tervez munkabeszüntetést, hanem a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) is. A szervezet április 15-re hirdetett kétórás figyelmeztetősztrájkot, ugyanarra a napra, amikor a civil Tanítanék Mozgalom újabb polgári engedetlenséget szervez, ha nem tárgyal velük a kormány.

A PDSZ már a bírósághoz fordult az elégséges szolgáltatások megállapításáért, de a kormány – ha fellebbez – az ő megmozdulásukat is késleltetheti.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.