Ingatlanjaival fizetne a roma önkormányzat

A cigány szervezet elnöke állítja: nem kaptak felszólítást az Emberi Erőforrások Minisztériumától.

Horváth Csaba László
2016. 04. 22. 5:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lázár János kancelláriaminiszter sem gondolhatta komolyan, hogy az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) április 30-ig kifizeti azt az 1,6 milliárd forintot, amit a Híd a munka világába program után követel vissza az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi). Ezt válaszolta tegnap lapunk kérdésére az ORÖ elnöke, akit egyebek közt a roma szervezet adósságainak rendezéséről kérdeztünk. Balogh János közölte, folyamatos tárgyalásokat folytatnak a minisztériummal a felzárkóztatási programban elköltött pénzek visszafizetéséről. Mint mondta, a szervezetnek számos nagy értékű ingatlanja van, amit már fel is ajánlottak a kormányzatnak, hogy értékbecslés után eladják őket, s csökkenjen a tartozás. A februárban megválasztott elnök szerint a programban vásárolt ingatlanok értéke eléri a 8-900 millió forintot, de az ingóságokat, bútorokat és informatikai eszközöket is értékesítenék. Ugyanakkor nem világos, hogy Balogh János mire alapozza a becslését, ugyanis az ingatlanokra és az eszközökre mindössze 350 millió forintot költöttek a program során. Ráadásul az Emmi vizsgálata is kitért arra, hogy a vásárolt irodák többsége használhatatlan állapotban van.

Az elnök úgy véli, az a fontos, hogy van fizetési hajlandósága az önkormányzatnak, ugyanakkor tagadta, hogy fizetési felszólítást kaptak volna a humántárcától. Mindez azért érdekes, mert a minisztérium a Népszava megkeresésére azt közölte, hogy felszólításuk alapján április végéig kell fizetnie a szervezetnek, s ugyanerről beszélt Lázár János is.

Tegnap egyébként rendkívüli közgyűlést tartottak az ORÖ-ben, ám az határozatképtelenség miatt néhány perc alatt véget ér. Az esemény napirendjén szerepelt volna Balogh János elnöknek, valamint a szervezet gazdasági vezetőjének és hivatali vezetőjének a visszahívása is. A közgyűlés hatalmas üvöltözésbe torkollott, számos roma politikus pedig kijelentette, azért nem jöttek el a képviselők, mert megfenyegették őket. Hegedüs István, az ORÖ korábbi elnöke az ülés berekesztése után tartott sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a jelenlegi vezetés nem vett komolyan csaknem húsz képviselőt, akik nem csupán azt akarták megvitatni, mit tett hivatali ideje alatt a két hónapja megválasztott elnök, de azt is, van-e lehetőség egyezségre a Híd a munka világába program keretében felvett 1,6 milliárd forintról. Hozzátette: ekkora összeget az ORÖ nem tud visszafizetni. Lakatos Oszkár képviselő közölte, azt tervezik, hogy a közgyűlés önfeloszlatását kezdeményezik, mert a jelenlegi körülmények között nincsen értelme a tevékenységüknek.

A közgyűlés után az ORÖ jelenlegi elnöksége bejelentette, hogy büntetőfeljelentést tesz a korábbi elnök, Hegedüs István és több vezetőtársa ellen, mert a szervezet belső vizsgálata megállapította, hogy Hegedüs vezetése alatt az önkormányzat súlyosan jogsértően működött.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.