Janiczak: Vona megválaszthatja, kikkel dolgozna

Az ózdi polgármester nem tart attól, hogy anti-Novák Elődnek tekintenék a párt új alelnökeként.

Lakner Dávid
2016. 04. 21. 15:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Már korábban, április 12-én bejelentettem, hogy indulok a Jobbik alelnöki tisztségéért” – reagált megkeresésünkre Ózd polgármestere, Janiczak Dávid. Ismert: szerdán sokakat váratlanul ért, hogy Vona Gábor pártelnök vétózni kívánja többek alelnöki indulását a következő elnökségi ciklusra. Így Novák Előd, Apáti István és Szávay István alelnöki munkájára nem lenne tovább szükség. A pártelnök a korábban a jobbikosok között futótűzként terjedő hírt megerősítette, kijelentve: mások lesznek a prioritások a következő két évre. Eddig a legnagyobb ellenzéki pártként kívántak volna megerősödni, ezután pedig a kormányra kerülést tartják elsődlegesnek, ezért olyanokra számítanak, akik településvezetőként már bizonyíthattak.

Janiczak Dávid szerint teljesen demokratikus dologról van szó, Vona megválaszthatja, kikkel szeretne és kikkel nem együtt dolgozni. Az ózdi vezető ettől még nem tart attól, hogy a jövőben anti-Novák Elődként tekintenének rá. Kérdésünkre, hogy mit gondol a radikális-néppárti vitáról, és radikális politikusnak tartja-e magát, Janiczak elmondta: a nemzetért, a hazáért kíván tenni, és abban az értelemben, ahogy mostanában beszélnek a radikális jelzőről, nem tartja magát annak. Ennek ellenére szerinte szükség van radikális megoldásokra, de úgy véli, ezt a jelzőt ma megbélyegzésre használják.

Kíváncsiak voltunk arra is, az belefér-e a Jobbik mostani irányvonalába Janiczak szerint, hogy a párt minden településére kiterjesztené az érpataki modellt, azt, amit az Orosz Mihály Zoltán vezette Becsület Légiója szeretne megvalósítani. Korábban Tiszavasvári önkormányzata kötött együttműködést Oroszékkal, hogy így segítse az érpataki vezető, illetve Zagyva György Gyula az áramlopások megakadályozását, a rendteremtést a településen. Bár a programot a Jobbik sikeresnek értékelte, és bejelentette a terjeszkedését, Janiczak most elmondta: városába biztosan nem megy a Becsület Légiója. Ózdon az ózdiak fogják megoldani a problémákat, nem Orosz Mihály Zoltán, és nem is Zagyva György Gyula – jelentette ki. Kifejtette, használják ettől még az érpataki modell alapvetéseit, de megoldják maguk, és nem is keresték őket most az ötlettel.

Nem lesz jelen Tapolcán sem a Becsület Légiója – tájékoztatta Dobó Zoltán polgármester az MNO-t. A városban rend van, ők nem kérnek segítséget kívülről, Tapolcán a rendőrségre és a kormányra számítanak. Dobó egyébként kérdésünkre kifejtette, ő radikális politikusnak tartja magát, gyökeresen máshogy állnak a városvezetéshez, mint más pártok képviselői. Sokan ugyanakkor tévesen értelmezik a jelzőt, erőszakosságot látnak a radikalizmus mögött, ez indokolatlan szerinte.

Dobó lapunknak elmondta, ő nem indul az alelnökségért, de támogatja azon polgármestertársait, akik igen, és mind Janiczakot, mind Tiszavasvári vezetőjét, Fülöp Eriket alkalmasnak látná a feladatra. Szerinte az elnöki vétó ellenére egy irány van a Jobbikon belül, „a nemzet és a közösség szolgálata”, és az eddigi alelnökök is be fogják látni, hogy nincs szó a kiszorításukról, csak új feladatok várnak rájuk is. Tapolca polgármestere arra számít, hogy „jó döntés” születik a tisztújításon.

Kérdésünkre, hogy mit gondol Novák szerepéről, ellentétes megítéléséről, elmondta: értékeli az alelnök korábbi munkáját és azt, amit a nemzetért tett. Felvetésünkre, hogy Novák egyes lépései korábban a párton belül sem arattak osztatlan tetszést, így a zászlóégetést is bírálták, Dobó elmondta: politikai ízlését tekintve ő konzervatív, ezért nem égetett eddig sem zászlót, és a jövőben sem fog.

Elértük a Tiszavasvárit vezető Fülöp Eriket is, aki elmondta: mint korábban bejelentette, indulni kíván az alelnökségért. Erről egyeztetett is Vona Gáborral, aki biztatta, jelezte a támogatását. A mostani vitáról úgy gondolja: mindenkinek megvan a lehetősége az indulásra,

de ha egy ember viseli az elnöki pozíciót, a felelősséget a pártban, célszerű hallgatni a véleményére.

Tiszavasvári polgármestere sem tart attól, hogy ellen-Novák Elődként tekintetének rá: kifejtette, érdemes ez ügyben tájékozódni elmúlt hatéves munkásságáról. „Én radikálisnak tartom magam, de nem csak radikális döntésekből áll egy párt élete” – fogalmazott. Kérdésünkre, hogy mi okozhatja a három eddigi alelnök látványos felhorgadását és a Jobbikon belüli indulatokat, Fülöp azt mondta: nem láthat bele a fejükbe, és egyénileg kell levonniuk a következtetéseket, de most a pártnak más prioritást kell néznie, és mindenkinek végeznie kell a saját feladatát.

A fejlemények meglepetésként érték az eddigi három alelnököt: Novák arról beszélt szerdán, hogy leforrázva érzi magát. A Magyar Nemzet figyelmét egyben felhívta Vona tavalyi nyilatkozatára, amelyben a pártelnök még kiállt mellette. A történtek óta Novák a Facebookon több posztban is érvelt a váltás ellen, mint legutóbb írta, hátba szúrva érzi magát. Vona korábbi lépéseiről is kritikusabb hangvételben szólva kifejtette: „nemhogy Vona Gábor elnökségét nem kérdőjeleztem meg soha semmilyen körben (és nem teszem most sem), de soha nem tettem semmit tiltása ellenére. Ellenvéleményt persze sokszor megfogalmaztam neki négyszemközt vagy elnökségi körben, és olyan kritikákat, melyeket mások nem mertek, mert tartottak tőle. Azonban attól nem lesz jobb, ha a problémákat szőnyeg alá söpörjük, ha az ellenérvekkel és veszélyekkel nem nézünk szembe, ha a tagság döntő részének véleményét nem közvetíti felé, nem képviseli senki. Mert egy ilyen kritikusokat eltávolító vétó után még azok sem igazán fogják ezt megtenni, akik eddig valamennyire éltek ezzel; rossz folyamatokat indítana ez a szankció. Fontosnak tartom az elnök komfortzónáját, ezért természetesen elfogadtam, hogy kinevezheti akár sokakban komoly ellenérzéseket kiváltó tanácsadóit, vagy hogy kikkel tart közös lakossági fórumot, hogy ki mondhat például napirend előtti beszédet, a frakcióelnökség tagjainak általa történt kijelölését is elfogadtuk, de azért szerintem az egész pártot nem formálhatja a maga képére, nem távolíthatja el a másként gondolkozókat, pláne azokat, akik az alapító nyilatkozatunkhoz hűek.”

Ellenérzéseket kiváltó tanácsadó alatt Novák feltehetőleg Vona főtanácsadóját, Baranyi Tibor Imrét értette, aki tradicionalista nézeteiről vált ismertté. Baranyi korábban a Jobbikhoz köthető Alfahírnek arról beszélt: személyenként változó, de alapvetően elégtelen a viszonya a Jobbik vezetőségével. „Aki személyesen és közelebbről ismer, tudja, hogy milyen vagyok, és jórészt értékeli azt, amit képviselek. Aki folyosói pletykákból, mendemondákból és-vagy az ellenséges sajtótermékek stupid hazugságai alapján tájékozódik, vagy hagyományellenes és baloldali eszmék ügyvivője, azzal vagy semmilyen a viszonyom, vagy mint az lenni szokott, az illető ismeretlenül is utál. De láttunk már jó néhány politikai képződményt és figurát eltűnni csak az utóbbi húsz évben a hazai politikai élet színpadáról, úgyhogy talán erre vonatkozóan is érdemes megfontolni, hogy aki túlzottan elégedett önmagával, annak általában gyenge az emlékezőképessége.”

Novák Előd így is indulni kíván az alelnökségért, ahogy Szávay István és Apáti István is.

Csütörtökön Novák sajtótájékoztatót is tartott. Itt elmondta, hogy számos alapszervezet arra készül, hogy demonstratívan csak négyüket – azaz a három megvétózni tervezett alelnököt és Hegedűs Lorántnét – jelöli. Szerinte nemcsak róluk van szó, hanem a nemzeti radikalizmus jövőjéről.

Kifejezte, nem érti, hogy ha az általa képviselt politika „nem eléggé cuki”, akkor országgyűlési képviselőként miért volna ugyanaz az irányultsága megfelelő. „Ezért joggal feltételezzük, hogy mi lesz a következő lépés ellenünk” – jegyezte meg. Novák kérdésre leszögezte: nem terveznek kilépni a pártból, és nem tudnak arról, hogy bárki el kíván indulni az elnök kihívójaként.

Megkérdezték arról is, hogy felesége, Dúró Dóra valóban lemond-e a betöltött tisztségeiről. Azt felelte, valóban megfogalmazódott benne, hogy visszaadja parlamenti bizottsági elnöki, frakcióvezető-helyettesi és egyéb pártmegbízatásait, de bízik benne, hogy rendeződik a helyzet.

Miután több helyütt is az volt olvasható, hogy Vona a radikálisabb politikusokat kívánja eltávolítani az alelnökségből, Szávay is felszólalt: „Nem vagyok sem szélsőséges, sem keményvonalas, mint ahogyan a kormányképességünk gátjának sem tartom magamat, kikérem ezeket az ostoba, közösségünket tudatosan megosztani próbáló jelzőket! Nemzeti radikális vagyok, az voltam akkor is, amikor Vona Gáborral tizenhárom évvel ezelőtt megalapítottuk a Jobbikot, és én az is fogok maradni.” Hozzátette egyben, hogy ha támogatás mutatkozik erre, így is indulni fog. Hasonlóan tett Apáti István is, aki elmondta: jobb farkasként meghalni, mint kutyaként élni.

Vona mindezek kapcsán a Hír TV csütörtök reggeli műsorában arról beszélt: azokra számít, akik „be tudják hozni a győzelem illatát az elnökségbe”, és akik már szembesültek bizonyos problémákkal polgármesteri munkájuk során. Mint mondta, olvasta a nyilatkozatokat, amelyekben sok érzelem van, „ezeket a nyilatkozatokat annak tudom be, hogy senkinek nem jó hír, ha azt közli vele a pártelnöke, hogy a következő elnöki ciklusban nem számol vele”. Szerinte arról nem volt szó, hogy kiválnának a pártból, és ha így tennének, az azt jelezné: csak addig jó nekik a Jobbik, amíg alelnöki tisztséget viselhetnek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.