Kevés rákos kaphat méltányossági támogatást

A legsúlyosabb stádiumú rákkal küzdők méltányos segítség helyett megaláztatást kapnak az OEP-től.

MNO
2016. 04. 21. 17:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Annak ellenére, hogy ma már senki sem ringatja magát illúziókba a magyar egészségügy szolgáltatásait illetően, még mindig vannak olyan zugai a rendszernek, amelyek durva meglepetéseket okozhatnak az adó- és járulékfizető állampolgároknak – írja az Index, amely megvizsgálta az egyéni méltányossági hozzájárulás összegének alakulását.

Az intézmény létrehozását eredetileg az indokolta, hogy a magyar egészségbiztosítás nem tud, nem hajlandó finanszírozni számos új, a nemzetközi piacon már bevált, innovatív gyógyszert. Ezekhez a készítményekhez kizárólag külön eljárásban lehet hozzájutni, a betegnek az Országos Egészségbiztosítási Pénztárhoz (OEP) kell folyamodnia egyedi támogatásért. Ezt akkor teheti meg, ha a kezelése során a hagyományos, társadalombiztosítási támogatással rendelhető gyógyszerek már nagy valószínűséggel nem eléggé hatásosak, és olyan stádiumba került a beteg, hogy állapota javulását vagy legalább szinten tartását csak új típusú, speciális készítményekkel lehet elérni. Erre találták ki az egyedi méltányossági hozzájárulást.

Az Index szerint azonban teljesen átláthatatlan a helyzet a rendelkezésre álló pénzkeret ügyében, így a szakorvosok sem tudják pontosan, mekkora keretből osztja az egyedi támogatásokat az OEP. A szervezet tavaly – saját bevallása szerint – körülbelül 6,5 milliárd forintot fordított 11 rákgyógyszer egyedi támogatására. Orvosi körökben azonban úgy tudják, hogy 2016-ra jelentősen zsugorodott, közel a felére csökkent az összeg, és ezzel a betegek túlélési esélyei is.

A portálnak több olyan orvos és hozzátartozó is beszélt, akik már megkísérelték elnyerni a méltányossági támogatást, és személyes tapasztalatot szerezhettek arról, milyen az, ha különféle indokokkal visszautasítják őket. Az egyikük így nyilatkozott: „a legelkeserítőbb a 30 napos elbírálási határidő, amit az utolsó napig ki is használ az OEP bürokráciája. Az egészet úgy bonyolítják, mintha egy közbeszerzési eljárás beadványait bírálnák, pedig egy ember életének utolsó lehetősége függ a döntéstől.”  Az Indexnek nyilatkozó orvosok azt állítják, arra még sosem volt példa, hogy három hét alatt befejeződjön egy-egy kérvény elbírálása, de a 30 napos határidőből is rendszeresen kicsúszik a hivatal.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.