Kigolyózták Karácsonyt: óriási tiltakozás lesz a Ligetben

Most már nyilvánvaló: a láncfűrészeket csak a tömeges tiltakozás állíthatja meg – állítja Lányi András.

MNO
2016. 04. 22. 11:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ettől, ugye, már nincs lejjebb? – kérdezte Lányi András, a „Mindent a maga helyén!” felhívás egyik kibocsátója, amikor értesült róla, hogy a zuglói MSZP-frakció átállt a Fidesz oldalára, hogy ellehetetlenítse a Városliget beépítése ellen régóta tiltakozó Karácsony Gergely polgármestert. Aki még baloldali összefogásban reménykedett, nyugodtan elfelejtheti.

Nem ismerjük a politikai hoci-nesze hátterét – állítja Lányi –, de Baán Lászlóéknak semmi se lehetett túl drága, hogy megpuccsolják az utolsó hivatalos közszereplőt, aki terveik útjába állhat. Európa egyik legszennyezettebb levegőjű fővárosának polgárai eddig se a parlamenti pártoktól várták a kétszáz esztendős Városliget védelmét, de most már nyilvánvaló: a láncfűrészeket csak a tömeges tiltakozás állíthatja meg.

Ezért a Greenpeace-szel és több civil szervezettel összefogva vasárnap délután 3 órára demonstrációt hirdettek a Petőfi Csarnok melletti nagy tisztásra. A résztvevők hatalmas élőképben fogják megjeleníteni a ligetvédők jelvényen is terjedő emblémáját, amely egyszerre formáz lombos fát és ökölbe szorított kezet.

A Citypostereken városszerte megjelenő kormányzati ígéretet, hogy a közpark zöldterülete növekedni fog az építkezések nyomán, Lányi hazugságnak nevezte. Ha a Dózsa György út mentén gyepesítik a tervezett mélygarázsok tetejét, az nem pótolja a kivágásra ítélt több száz fa lombkoronájának biológiai szolgáltatásait. Az új létesítmények forgalma pedig túlterhelné a Ligetet, amit az ismételt közvélemény-kutatási eredmények szerint a városlakók kétharmada közparkként szeretne megőrizni, új, oda nem illő épületek nélkül. Azt is képtelenségnek tartja, hogy a százmilliárdokért tönkretett Városligetért kárpótlásul a kormányzati ötletgyár újabban egy még ennél is drágább elképzelést népszerűsít: a Nyugati pályaudvarhoz tartozó vasúti területek parkosítását. A kormányközeli építési vállalkozóknak mindez hatalmas üzletet jelenthet, az adófizetők ellenben joggal háborodnak fel a közpénzek elpazarlása ellen – teszi hozzá.

Talán némi reményre adhat okot az Index értesülése, miszerint három napot kapott a zuglói MSZP, hogy bontsa fel a Fidesszel kötött paktumot. A portál úgy tudja, hogy a szocialisták fővárosi vezetése pénteken arra szólította fel a zuglói szervezetet, élén Tóth Csabával, hogy három napon belül csinálja vissza a párt eddigi irányvonalát felülíró döntést. Amennyiben ez nem következik be – az Index információi szerint –, Kunhalmi Ágnes fegyelmi eljárást indít a zuglói MSZP ellen.

Amióta Budapest több területén is veszélybe kerültek a fák, erősödött a civil összefogás. A főváros szívében található közparkban Ligetvédők elszánt csoportja riadóztatja egymást, ha beindulnának a láncfűrészek. Az aktivisták a Kertem nevű egykor szebb időket látott szórakozóhelyen vertek sátrat, éjjel-nappal készültségben állnak. Várják az utánpótlást, sőt elképzelhetőnek tartják, hogy jóval többen is érkezzenek a helyszínre. A Ligetvédők Alkotmánya egyébként hangsúlyozza, hogy társadalmi egyeztetés előzzön meg bármilyen nagy volumenű változtatást. A ligetbéli helyzetről készült korábbi helyszíni riportunkat és videós beszámolónkat itt tekintheti meg.

A főváros egy másik pontján is kivágásra ítélték a fákat. A Józsefváros egyik legnagyobb, de műemléknek nyilvánított zöldterületén egy nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházás zajlik. A kivitelezési munkálatokkal 145 példány kerül kivágásra. Csütörtökön Erőss Gábor, a Józsefvárosi Önkormányzat PM-es képviselője az MNO-nak arról beszélt, hogy a civilek nem nyugszanak bele a fakivágásba és akár élőláncot alkotva védik meg a fákat. Ráadásul a Római-part sem menekül meg a mobilgát-beruházástól, így novemberben már munkagépek veszik birtokba a területet, letarolnak mintegy 1500 fát. A főváros három területét érintő fakivágások összekovácsolták a civileket, így a Ligetvédők, az óbudaiak és a kertvédők immáron közös erővel, szoros együttműködésben akár még keresztbe is tehetnek a beruházásoknak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.