„Én is egy mókus vagyok, akinek elveszik az életterét”

Városligeti patthelyzet: az elszánt favédők közül van, aki már két hete kinn táborozik.

Lakner Dávid
2016. 03. 31. 18:56
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár korábban a Városliget Zrt. azt állította, hogy nem terveznek több új, egészséges fa kivágásába kezdeni a Kertemnél, úgy tűnik, a patthelyzet változatlan. „ligetvédők” maroknyi csoportja vert sátrat a volt Hungexpo-épületeknél, és váltott műszakban őrzik a civilek a ligetbéli fákat. Csütörtöki ott jártunkkor is néhány tucatnyian őrizték a területet, és szavaik alapján elszántnak tűntek, mint többen is elmondták, várják az utánpótlást, és elképzelhetőnek tartják, hogy jóval többen is érkezzenek a helyszínre.

Múlt héten több tiltakozó politikussal (LMP-sek és PM-esek mellett a volt környezetvédelmi államtitkár, a fideszes Illés Zoltán sem ért egyet a fakivágásokkal), illetve a Városliget Zrt.-vel is beszéltünk, és bár utóbbi közlése szerint megegyezne a tiltakozókkal, láthatólag a demonstrálók üres frázisoknak tekintik ígéreteiket. Felvetéseinkre, hogy a cég nem vágna már ki több egészséges fát, csak átültetnének, és hogy állításuk szerint növelnék is a zöldfelületet, az volt a visszatérő válasz: ez csak demagógia, álca, és valójában lehetetlen úgy építkezni, hogy ne kelljen még több fát kivágni. Az sem hatotta meg őket, hogy csak a mostani épületek helyére emelnének újakat: többen úgy vélték, inkább a már meglévőket kellene felújítani, és nincs szükség új intézményekre, Magyar Zene Házára, de még a tömegével érkező turisták is zavarnák szerintük a helybélieket. Volt olyan tiltakozó, aki az MNO-nak arról beszélt: ő a fő célnak a Városliget Zrt. megszüntetését tekinti. A mélygarázsoknak sem örülnének: elmondták, ezzel csak még több fa gyökerét szakítanák ki.

Elszántságban, úgy tűnik, nincs hiány: egy fiatal tüntetőtől, Szabó Dórától megtudtuk, hogy számára például ez volt a tizenharmadik éjszaka, amit zsinórban kinn töltött. „Azt foglaltuk bele a ligetvédők alkotmányába, hogy társadalmi egyeztetés előzzön meg bármilyen ilyen nagy volumenű változtatást” – mondta. Szerinte a helyiek elleneznék az építkezéseket, mert nem akar senki kutyát sétáltatni „harmincméteres betonépületek mellett”.

Ez egy gyalázat, én is egy mókus vagyok, akinek elveszik az életterét – fejtette ki az MNO-nak egy másik protestáló, Kutyina Olga. Ő úgy vélte, eleve épületeket sem kellett volna emelni, de ha már ott vannak, akkor pedig elbontani nem kell őket gondolkodás nélkül.

A készültség pedig folyamatos: Szabó Dóra szerint kedd este értesültek róla, hogy lehet, az Olof Palme Ház előtti száz év körüli fát is kivágnák. Rögtön riadóztatták egymást, és még független vizsgálatot terveznek.

A héten Baán László kormánybiztos beszélt a Mandinernek a Liget Budapest projektről, illetve az az ellen tiltakozókról. Ő úgy vélte, amit a „nagyjából ötven-száz demonstráló tesz, súlyos tévedésből fakad”, és a tiltakozás közben önkényesen hágnak át jogszabályokat. Kérdeztünk egyébként tiltakozókat is arról, a területen való folyamatos tartózkodásukat nem tartják-e problémásnak, de azt válaszolták: csak így tudják megakadályozni a még problémásabb fakivágásokat és építkezéseket. Baán szerint ugyanakkor balesetveszélyes is ez az egész, mivel két-három fa félig kivágva áll, bármikor ledőlhet, és még a Hungexpo romos épületei is balesetveszélyesek.

A kormánybiztos újfent megvédte a projektet: szerinte ez már rég nem elsősorban a Szépművészetiről és a múzeumokról szól, „ez ma Európa egyik legnagyobb kulturális tartalmú városfejlesztése, amely léptékében a millenniumi időket idézi”. Hozzátette: a maga idejében a Lánchíd és az Országház is hatalmas ellenkezést váltott ki.

Korábban többször is kiálltak a fák kivágása és az építkezésekkel szemben: a Városliget védelmében írt alá nyilatkozatot Szörényi Levente, Bródy János, Térey János és Ungváry Krisztián is. A tiltakozók is beszéltek nekünk arról, hogy voltak kinn náluk írók, költők, többek közt Kukorelly Endre, jelenlétükkel is támogatva a demonstrációt. De a Liget Budapest projektet támogató petíció is született: a Mandineren volt olvasható, hogy ezt aláírta Lakatos Márk, György Péter, Vidnyánszky Attila, Rockenbauer Zoltán és Vitézy Dávid is. Az LMP-közeli Reflektor viszont ezt követően arról cikkezett: az aláírók zöme anyagilag is érdekelt az építkezésekben. Eközben Palugyai István képében akadt, aki azzal kereste meg a 444-et: az ő neve szerepelt a támogatói listán, pedig nem is volt közöttük.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.