Óriási fairtás zajlik Józsefváros szívében

145 fa kivágásával terjeszkedik a Ludovika az Orczy kertben. A civilek és a PM-es önkormányzati képviselők háborognak.

Kovacsik Ágnes
2016. 04. 21. 18:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Budapesten már nemcsak a Városligetben és a Római-parton kerültek veszélybe a fák, hanem a Józsefváros szívében lévő zöldterületen is. Egy hónappal ezelőtt még néma csend volt az Orczy kertet is érintő beruházás körül, április közepén azonban napvilágot látott a határozat, mely szerint egy kis erdőnyi idős, de értékes fa esik egy építkezés áldozatául.

Az Orczy kert egésze egy 2012. szeptember 17-én hatályba lépett Emmi-rendelet értelmében egyedileg védett műemlék, a park védett közpark. A kiemelt beruházásokról szóló törvény alapján terjeszkedik a Nemzeti Közszolgálati Egyetem úgy, hogy 145 fa sorsa immáron végleg eldőlt, egészséges példányokat is kivágásra ítéltek. A Ludovika Campus projekt néven futó, nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházás keretében új oktatási épületet, a Rendészettudományi Kar speciális képzési központját, valamint egy mindenki előtt nyitva álló sportközpontot építenek.

A Józsefvárosi Önkormányzat csütörtöki rendkívüli képviselő-testületi ülésen tárgyalta az Orczy kerti beruházást, az NKE-t Horváth Orsolya sajtófőnök és Pamuki Réka projektkoordinátor képviselte. Az egyetem szerint szabályos építési engedély alapján folyik a kivitelezési munka. Egészséges fát csak a beépítési területen vágnak ki, máshol a környezetre veszélyes példányok válnak a láncfűrész martalékává – tudta meg az MNO Horváth Orsolyától.

A testületi ülést követően értük utol Erőss Gábort, a PM elnökségi tagját, akitől megtudtuk, hogy a civilek nem nyugszanak bele a fakivágásba, és még az is előfordulhat, hogy az elkövetkező időszakban borsot törnek a beruházó és a kivitelező orra alá. Egy elszánt kis csapatról van szó, amely a Ligetvédők mintájára kertvédővé avanzsálna. Tagjaik között van több józsefvárosi képviselő is, akik a Facebookon létrehozták a Riadólánc nevű csoportot, ahol naponta osztják meg egymással az információkat. A kertvédők nincsenek egyedül, aktivistáik összefogtak a ligetesekkel és az óbudaiakkal is. És mindig nyitva tartják a szemüket, így ha Budapest három, fakivágásra ítélt területének egyikén beindulnának a láncfűrészek, a civilek élőlánccal védenék meg a fákat.

A nyolcadik kerületi PM-es képviselőt a beterjesztett sürgősségi határozati javaslatáról is kérdeztük. Erőss kezdeményezte, hogy hozzák nyilvánosságra az Orczy kerti beruházás terveit. A politikus egyebek mellett azt kéri, hogy az önkormányzat a helyi lakók érdekében nyilvánítsa ki véleményét a beruházásról. Ez egyelőre nem történt meg. A PM elnökségi tagja szeretné megismerni az építési terveket is, ám az önkormányzat és az NKE azzal védekezik, hogy már mindent nyilvánossá tettek.

Ez azonban csak féligazság – véli Erőss Gábor. A hirdetményt (pdf itt elérhető) ugyan közzétették az illetékes önkormányzat, a kormányhivatal és a Magyarország.hu oldalán is, a képviselő jókora csúsztatásnak véli, hogy minden információ nyilvános lenne. A politikus szerint csak látványterveket és számokat mutogatnak, ám a tényleges építkezési tervet és a részletes fakivágási tervet nem ismerheti meg a közvélemény.

Az NKE sajtófőnöke az MNO-nak elmondta: a határozatot nem hozhatják nyilvánosságra, mert közigazgatási irat, amelyet a kormányhivatal nem adhat ki, a tartalmát viszont hirdetmény útján közölték. Ebben a határozat lényege olvasható, s kiderül belőle: a 145 fából 84-et kifejezetten egészségi, környezeti, esztétikai és veszélyességi okok miatt kell kivágni, a maradék 63 az, amelyet a beruházás érint. Horváth Orsolya hozzátette: a fák mindegyike olyan területen van, amely eddig sem volt a közpark része, többnyire aszfalt borította, csak olyan területeket érint a kivágás, amelyek eddig is zárva voltak a nagyközönség előtt.

„Azt a látszatot akarják kelteni, hogy az NKE-nek a pusztítás a célja, ellenkezőleg: a park meg fog újulni, és ezzel együtt ez a városrész is” – hangsúlyozta az intézmény sajtófőnöke. Horváth azt is elmondta: eleve úgy készültek el a tervek, hogy a beruházást követően egy hektárral nőjön a zöldfelület. Az elzárt részeket rehabilitálják, ligetesítik, ahol beton volt, oda növényzetet telepítenek.

Erőss úgy látja: a zöldfelület növeléséről szóló tervek egy az egyben a Fidesz-propaganda részei. Az ígéretek szerint a kivágott növények helyett csemetéket telepítenek, a képviselő szerint az ötven-száz éves fának nem alternatívája az újonnan ültetett példány. A zöldfelület nem helyettesíti a zöldterületet – tette hozzá a politikus. Mint mondta, ahol most kivágnak vagy elpusztítanak fákat, annak a területnek a regenerálódása ötven-száz év múlva várható. Az alaptörvény is rögzíti, hogy mindenkinek joga van a testi és lelki egészséghez, ezt a jogot sérti, hogy szinte egy kis erdőnyi fát vágnak ki – jegyezte meg Erőss.

A Józsefvárosi Önkormányzatot azért kerestük, hogy nyilvánítson véleményt a beruházással kapcsolatban, valamint reagáljon Erőss Gábor szavaira, ám a kerületvezetés szűkszavú válaszában azt közölte: mivel nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházásról van szó, a helyhatóságnak semmilyen hatásköre – sem engedélyezési, sem véleményezési – nincs a fakivágással kapcsolatban. Azt is hozzátették, hogy Erőss Gábor összevissza hazudozik az Orczy parkról, és félretájékoztatja a közvéleményt, ezért nem kívánnak vitába bocsátkozni vele.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.