Orbán: Sosem voltam vagyonos ember, és nincs strómanom

Sose volt, sosem lesz, most sincsen semmilyen strómanom – mondta a miniszterelnök.

MTI
2016. 04. 11. 15:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A miniszterelnököt először a jobbikos Vona Gábor kérdezte, azt firtatva: Mészáros Lőrinc a strómanja-e. A kormányfő ezt cáfolva elmondta azt is, hogy 1990 óta országgyűlési képviselő, sosem volt vagyonos ember, most sem az és nem is lesz az.

Az LMP-s Schiffer András arról kérdezte Orbán Viktort, helyesnek tartja-e, hogy felemelték az állami cégek vezetőinek bérplafonját. A miniszterelnök azzal indokolta a változtatást, hogy az Állami Számvevőszék világossá tette, ha fel akarnak lépni a prémiumok, a bónuszok ellen, áttekinthető, világos bérrendszert kell létrehozniuk.

Nyomozócsoportokat hoznak létre a rendőrségen, valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (NAV), amelyeknek kizárólag az lesz a feladatuk, hogy egyenként nézzék át a nemzetközi forrásokból felszínre került offshore-ügyek magyar vonatkozásait – ismertette a nemzetbiztonsági kabinet döntését a miniszterelnök, a jobbikos Szilágyi György azonnali kérdésre válaszolva.

A kormányfő úgy fogalmazott: reméli, az ügyészség is együttműködik majd. Vannak vizsgálatok, lesznek vizsgálatok, szerintem lesznek eredmények is, különösen, ha a nemzetközi nyomozószervek hajlandóak együttműködni – fogalmazott Orbán Viktor, aki hozzátette: az MSZP alelnökének ügyében például az osztrák hatóságok nem hajlandóak átadni azokat az információkat, hogy hogyan kerültek pénzek az osztrák számlákra. Ha nincs nemzetközi együttműködés, akkor sem adják fel – hangsúlyozta.

A miniszterelnök visszautasította az ellenzéki képviselő felvetéseit, hogy csak beszélnek az ügyről, és nem cselekednek. A kormányfő hangsúlyozta, hogy korábban, csak az európai uniós pénzek esetében, körülbelül 44 ezer céget egyenként vizsgáltak át, és nyilatkoztattak arról, hogy a kedvezményezettek mögött valóban a tényeleges tulajdonosok állnak-e.

Arra is kitért, hogy az offshore mellett – az angol ügyészség közleménye alapján – a Magyarország számára szintén fontos Alstom-ügy is napvilágra került. A nyomozócsoportnak mindent fel kell tárnia és nyilvánosságra kell hoznia – jelentette ki a miniszterelnök.

Mint ismert, múlt hétfőn a radikális párt képviselői 50 kérdésre vártak volna választ Orbán Viktortól, ő azonban nem vett részt az ülésen. Lázár Jánost egyik jobbikos képviselő sem fogadta el válaszadónak, a kancelláriaminiszter fel is háborodott. „A Jobbik akciója megakadályozta azt, hogy az MSZP és az LMP képviselői a kormánytól kérdezhessenek. Meggyőződésem szerint ez ellentétes a Házszabállyal, kérem ennek a kivizsgálását” – szögezte le Lázár János.

A szocialistáknak sem tetszett a Jobbik akciója, Bárándy Gergely szerint a Jobbik összejátszott Matolcsy Györggyel, hogy a jegybankelnöknek ne kelljen több kellemetlen kérdésre válaszolnia.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.