Századvég: megszüntették a nyomozást

Lapunk feljelentést tett közérdekű adattal visszaélés gyanújával ismeretlen tettes ellen.

Hutter Marianna
2016. 04. 23. 5:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bűncselekmény hiányában megszüntette a nyomozást a Századvég-tanulmányok ügyében az V. kerületi rendőrkapitányság – tudta meg lapunk. Mint ismert, a Kúria tavaly november 25-én döntött úgy, hogy a Miniszterelnökségnek ki kell adnia a dokumentumokat háromévnyi pereskedés után Joó Hajnalkának, a VS.hu újságírójának. A Kúria döntése után Lázár János kancelláriaminiszter azt mondta, ha más újságírók igénylik, természetesen ők is hozzáférhetnek a több tízezer oldalnyi irathoz. Ehhez képest lapunk hiába próbálta kikérni a Századvég-tanulmányokat február elején, ezt megtagadta a Miniszterelnökség. Arra hivatkoztak, a Kúria ítélete csak Joó Hajnalkára vonatkozott. Ám lapunk jogértelmezése szerint az érvelés nem állta meg a helyét, hiszen az újságíró is azért kaphatta meg az adatokat, mert közérdekűnek minősültek. Közérdekű adatokat viszont bárki elkérhet, a hivatalnak ki kell adnia. Ezért a Magyar Nemzet szerkesztősége feljelentést tett közérdekű adattal visszaélés gyanújával ismeretlen tettes ellen. Az ügyben nyomozás is indult, amit végül április 7-én szüntettek meg. A döntés miatt szerkesztőségünk panasszal élt az illetékes ügyészségen, melyben kérelmezzük a határozat hatályon kívül helyezését, és az eljárás folytatását.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.