Kezdődik a metróberuházás

A tervezésre a BKV hamarosan szerződik, a kivitelezési tender júniusban jön.

2016. 05. 19. 10:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Napokon belül aláírhatjuk a szerződést az M3-as metró felújításának tervezésére a közbeszerzési pályázaton közösen nyertes Főmterv Zrt.-vel és az Uvaterv Zrt.-vel – közölte lapunk kérdésére Bolla Tibor, a Budapesti Közlekedési Zrt. (BKV) vezérigazgatója. Hozzátette: miután a Fővárosi Közgyűlés április végén elfogadta a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a közlekedési társaság közötti támogatási szerződést, amelyet május elején alá is írtak, legkésőbb június végéig kiírják a közbeszerzési pályázatot a kivitelezésre is.

A kormányzati elképzelések szerint a 140 milliárd forintos beruházás jelentős részére uniós forrásokat fordítanak. Amennyiben az Európai Bizottság nem teljes egészében támogatná a metrófelújítást, a kormány döntése alapján a fennmaradó részt az állam pótolja. Az elfogadott pontos ütemterv szerint az idén novemberben kezdődnének a tényleges munkálatok, amelynek során teljesen kicserélik a 3-as metró vonalán a síneket, felújítják a biztosítóberendezéseket és az irányító központokat, bővítik az állomásokat.

Az oroszországi Metrovagonmas gyárában felújítandó 222 metrókocsi prototípusa a hetekben érkezik Budapestre.

A kétmilliárd forintos munka során a Főmtervnek és az Uvatervnek a Közbeszerzési Értesítőben nemrég megjelent eredményhirdetés szerint a teljes kiviteli terveket három hónap alatt kell elkészíteniük. A BKV a 17,3 kilométeres vonal felújításán belül terveket vár a Deák téri összekötő vágány részleges, 19 metróállomás teljes felújítására Újpest központtól a Határ útig. Ugyancsak részleges felújítási terv készül a Kőbánya–Kispest felszíni állomásra, a Kőér utcai járműtelepre és a Szabó Ervin téri diszpécserház átalakítására.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.