Lenullázták a Fideszt Lakiteleken

Kilenc településen voksoltak vasárnap. Abádszalókon és Pakson sikerrel jártak a kormánypártok, Kocsord a Jobbiké lett.

MTI
2016. 05. 08. 20:56
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Jász-Nagykun-Szolnok megyei Abádszalókon Balogh Gyulát, a Fidesz–KDNP jelöltjét választották polgármesternek. A 3583 választásra jogosult lakos közül 1337-en adták le szavazatukat, ebből 12 volt érvénytelen. Balogh Gyulára 1082-en szavaztak, a polgármesteri tisztségért függetlenként induló, de a Jobbik Magyarországért Mozgalom által támogatott Deák Eszter 218, a Magyar Munkáspárt színeiben induló Juhász Katalin 25 voksot kapott. Az időközi önkormányzati választást azért kellett kiírni, mert a település eddigi polgármestere, Kovács Mihály (Abádszalókért Egyesület), aki 2010 óta töltötte be hivatalát, február közepén lemondott, távozása okáról nem kívánt nyilatkozni.

A korábbi polgármestert, Zobokiné Kiss Anitát (független) választották a Bács-Kiskun megyei Lakitelek első emberének – közölte a helyi választási bizottság elnöke az MTI-vel hétfő hajnalban. Pethő Anada Zsuzsa, a nagyközség jegyzője elmondta, a 3784 választásra jogosult lakos közül 2320-an adták le szavazatukat a vasárnapi időközi önkormányzati választáson.

A települést 2014 óta vezető és a polgármesterségért az időközi választáson újra induló Zobokiné Kiss Anitára 1377-en szavaztak. A Fidesz–Nemzeti Fórum jelöltjeként induló Madari Andor 827, a Jobbik Magyarországért Mozgalom jelöltje, Zoltán Péter 52, a Magyar Munkáspárt színeiben induló Bencsik Mihály 7, míg a szintén független Kalócz Gábor 6 voksot kapott.

A hat képviselői helyre tizennyolcan pályáztak, nyolcan függetlenként, hatan a Fidesz–Nemzeti Fórum színeiben. A testület tagja lett: Szentirmay Tamás (független) 1280, Dakóné Harkai Csilla (független) 1267, Csikós Mihály (független) 1243, Bende László (független) 1203, Mihalik Tibor (független) 1182 és Dékány Zoltánné (független) 1149 szavazattal. Az időközi választást azért kellett megtartani, mert alpolgármesteri kezdeményezésre január 26-án a képviselő-testület feloszlatta magát. Előtte a Fidesznek többsége volt a testületben.

Pakson önkormányzati képviselőt választottak a 7. választókerületben. Hivatalos eredmény még nincs, de Paksihírnök.hu beszámolója szerint a szavazatok 48 százalékát megszerezve Szabó Péter alpolgármester nyert. A Fidesz–KDNP jelöltje mögött a szocialista Mezősi Árpád végzett 37,6 százalékkal, míg a Jobbik jelöltjére, Gáspár Viktorra a megjelent választók 13 százaléka szavazott. 1 százalékot kapott Szarka Istvánné (Munkáspárt). A részvétel 24,7 százalékos volt.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kocsordon Földi István, a Jobbik Magyarországért Mozgalom jelöltje nyerte a vasárnap tartott időközi polgármester-választást. Az önkormányzati választást azért kellett megtartani a 2800 lelkes településen, mert a Barkaszi Sándor (Fidesz–KDNP) polgármester vezette képviselő-testület január 28-án feloszlatta magát.

A Pest megyei Pilisszentivánon a független Poppréné Révay Gyöngyit választották polgármesternek vasárnap. A településen azért kellett választást kiírni, mert az előző polgármester január végén lemondott.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Karos polgármestere Dakos János független jelölt lett. Az időközi önkormányzati választást azért írták ki, mert a település korábbi vezetője, a független Torma Gábor lemondott tisztségéről.

Karancslapujtő polgármesterévé a független Baksa Sándort, a jelenlegi alpolgármestert választották meg vasárnap; az időközit az előző településvezető lemondása miatt tartották a Nógrád megyei községben.

A Fejér megyei Jenő község polgármesterének Klimáné Kerekes Ildikó független jelöltet választották. Az időközit azért kellett kiírni, mert az eddigi polgármester, a tisztséget 1998 óta betöltő Varga István (független) január végén lemondott.

A Baranya megyei Palé polgármesterévé Markóné Héder Tímea független jelöltet választották. Itt az időközit azért kellett kiírni, mert a település korábbi független polgármestere, Pintérné Magyar Mária – egészségi okokra hivatkozva – február elsején lemondott.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.